A volt elnök szerint a rendelet vallásuk szerint diszkriminál embereket, amivel - mint fogalmazott - "mélységesen nem ért egyet". " A tét az amerikai értékrendszer".

Barack Obama először nyilatkozott a Fehér Házból történt távozása óta. A korábbi elnök közleményben biztosította támogatásáról a Donald Trump bevándorlást szigorító rendelete ellen tiltakozókat - írta az MTI.

Új szóvivője, Kevin Lewis a közlemény nyilvánosságra hozatalakor leszögezte: a volt elnök igyekszik tartani magát ahhoz az amerikai hagyományhoz, hogy volt elnökök tiszteletben tartják utódjuk munkáját, illetve döntéseit. Most azonban azért fejezi ki egyet nem értését Donald Trump döntésével, mert szerinte alapvető értékekről van szó, s mert "erre buzdítja őt az a politikai aktivitás, amelyet szerte az országban tapasztal".

Az emberek alkotmányos jogaikat gyakorolják, amikor gyülekeznek, szervezkednek, választott tisztségviselőik révén a hangjukat hallatják s mi éppen ezt várjuk el, amikor az amerikai értékrend a tét - fogalmazott a szóvivő.