Obama ismét figyelmeztette a republikánusokat

Barack Obama amerikai elnök kompromisszumra szólította fel a kongresszusi republikánusokat annak érdekében, hogy el lehessen kerülni "egy újabb, Washingtonban gyártott válságot", vagyis azt, hogy megállapodás híján március 1-jén 85 milliárd dollárra rúgó, automatikus költségvetési megszigorítások lépjenek életbe.
MTI-Eco, 2013. február 19. kedd, 21:18
Fotó: Napi.hu

A büdzsé tételeinek automatikus, a fűnyíróelv alapján történő csökkentéséről - ösztönző céllal - 2011-ben állapodott meg a két párt, miután a szelektív deficitcsökkentésről folytatott egyezkedésük zsákutcába jutott.

Az elnök a Fehér Házban elmondott keddi beszédében megismételte a rövid távú megállapodás megkötésére vonatkozó ajánlatát, amely további időt biztosíthatna az államháztartási hiány kevésbé fájdalmas csökkentésére. Obama hangsúlyozta: a deficitcsökkentésnek mindenképpen egyszerre kell magában foglalnia az adóbevételek növelését és a kormánykiadások kisebb csökkentését. A republikánusok korábban jelezték, hogy adóemelésbe nem hajlandók belemenni.

Obama figyelmeztetett rá, hogy az automatikus megszorítások állások elvesztéséhez és a fegyveres erők készültségi szintjének csökkenéséhez vezetnek. Közgazdászok attól tartanak, hogy hatályba lépésük esetén a takarékossági intézkedések veszélybe sodorhatják a még mindig lassú gazdasági növekedést.

A visszavágások nem intelligensek, nem igazságosak, és ártani fognak a gazdaságnak - hangoztatta Obama, aki egyúttal hozzátette, hogy az ajtaja nyitva áll a megegyezés előtt.

A március 1. és szeptember 30. között végrehajtandó, 85 milliárd dolláros megszorítások részei egy tíz évre szóló csomagnak, amelynek keretében 1200 milliárd dollárt terveznek megtakarítani. A potenciálisan alig két hét múlva életbe lépő költségcsökkentés terhének felét a Pentagon lesz kénytelen elviselni, a fennmaradó rész a többi kormányhivatal között oszlik majd el. A héten egyébként a kongresszus mindkét házának munkája szünetel.

HOZZÁSZÓLÁSOK