Obama jobb kapcsolatokat remél Venezuelával

Az Egyesült Államok érdekelt a Venezuelával való jobb kapcsolatokban - hangsúlyozta Hugo Chávez elnök halála kapcsán Barack Obama.
MTI, 2013. március 6. szerda, 02:02
Fotó: Napi.hu

Az amerikai elnök helyi idő szerint kedd este üzenetet intézett Venezuela lakosságához, és reményét fejezte ki, hogy országa konstruktív kapcsolatokat alakíthat ki a dél-amerikai állam új kormányával. Washington érdekelt a konstruktív párbeszédben - hangoztatta Obama.

Csaknem 14 évig tartó kormányzása alatt a kedden elhunyt venezuelai elnök számára az Egyesült Államok az első számú közellenség volt a latin-amerikai országban. Hírügynökségek ennek kapcsán emlékeztettek arra, hogy Chávez 2006-ban az ENSZ-ben Obama elődjét, George Busht az ördöghöz hasonlította.

Mindennek ellenére Washington a venezuelai kőolaj legfőbb vásárlójának számított, és az így befolyt petrodollárokból Chávez saját szociális programjainak nagy részét finanszírozta.

Nicolás Maduro venezuelai alelnök egy hétfői nyilatkozatban közvetve Washingtont vádolta, és azt állította, hogy az ország "történelmi ellenségei" okozták az államfő rákbetegségét. Közölte, hogy ennek bebizonyítására tudományos bizottságot kérnek majd fel. Bejelentette azt is, hogy különleges intézkedéseket hoznak a szabotázscselekmények ellen, s hogy kiutasítottak egy amerikai katonai attasét, mert konspiratív tevékenységet folytatott a baloldali kormány gyengítésére.

Maduro szerint az általa meg nem nevezett ellenségek "terveket aktiváltak" az ország destabilizálására, arra, hogy "csapást mérjenek a venezuelai demokrácia működésére", és az utóbbi években kialakított baloldali rendszerre.

Az amerikai külügyminisztérium a vádat a leghatározottabban visszautasította, és azt teljes mértékben abszurdnak nevezte.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.03.06 12:19

Persze ,eddig nem tudták fosztogatni az országot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html