Obama tavasszal jelentette be, hogy 5 milliárd dolláros terrorelhárítási partnerségi alapot hoz létre, hogy abból más országok küzdelmét támogassa a radikális szélsőségesek ellen. Az elnök a tervek szerint szerdán ismerteti majd stratégiáját azzal kapcsolatban, hogy miként kívánja legyőzni az Irakban és Szíriában jelentős területeket ellenőrzése alá vonó, Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezetet.

A The New York Times hétfőn kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az amerikai védelmi minisztériumban kidolgozott, háromszakaszos akcióterv keretében akár három évig - vagyis az Obama elnöki mandátuma utáni időkig - is elhúzódhat az IÁ felszámolása. A három szakaszból az első az iraki légicsapásokkal már megkezdődött. A következő fázisban az iraki hadseregnek és a kurd harcosoknak nyújtott tanácsadással, kiképzéssel és fegyverszállítással fokozzák az erőfeszítéseket. A harmadik szakaszban a feladat az IÁ erőinek szíriai megtörése.

Earnest szerint a Fehér Háznak jelenleg nincs álláspontja Ted Cruz republikánus szenátornak - és a várakozások szerint 2016-os lehetséges elnökjelölt-aspiránsnak - azzal a javaslatával kapcsolatban, hogy fosszák meg amerikai állampolgárságuktól mindazokat, akik az IÁ oldalán harcolnak. A hivatalosan közölt adatok szerint több, mint százan lehetnek ilyen személyek.