Obama megfizettetné a BP-vel

Az amerikai nemzethez intézett televíziós beszédében Obama elnök megpróbálta megnyugtatni a közvéleményt, hogy az amerikai kormány elhárítja a Mexikói-öböl partját ért károkat, és ezt a BP fogja megfizetni.
Kasnyik Márton, 2010. június 16. szerda, 09:11
Fotó:

Az amerikai elnök elmondása szerint a megújuló energiával kapcsolatos nagyratörő terveit is lendületbe hozná a természeti katasztrófa fényében.

A Bloomberg által megkérdezett politológusok nem értenek egyet a beszéd hatásával: bár a beszédben kevés volt a konkrétum, ám megértést és dühöt mutatott, ami jól kifejezi az amerikai közvélemény véleményét. Számos megfigyelő szerint két hónappal a tragédia kezdete után illett volna részletesebb haditervvel előállnia az elnöknek.

Obama egyben kinevezte a korábbi Mississippi-i kormányzót, Ray Mabust a régiós kárelhárítás vezetőjének, és a korábbi igazságügyi felügyelőt, Michael Bromwich-et a tengeri olajfúrást felügyelő állami szabályozó szerv, az MMS átalakítására.

Az amerikai kormány eközben megemelte az olajszivárgás méretére vonatkozó becslését, immár napi 35-60 ezer hordó olajról van szó. Az becslés szerint a legjobb esetben is 1,99 millió hordó olaj ömlött a tengerbe, ami közel tízszere az eddigi legnagyobb amerikai olajszivárgásos katasztrófának, az Exxon Valdez 1989-es hajótörésének.

A BP közleménye szerint a vállalat osztja az elnök céljait, és a károk elhárítására törekszik. Elemzők szerint körülbelül 40 milliárd dollárnyi kötelezettsége van a brit olajvállalatnak, ám ez az állami kártérítési perekben a többszörösére is nőhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK