Obama: minél gyorsabban meg kell oldani az euróválságot

Európát az adósságválság minél gyorsabb megoldására, az exportorientált gazdaságokat a belső fogyasztás élénkítésére szólította fel a Financial Times pénteki kiadásában megjelent írásában az Egyesült Államok elnöke.
MTI, 2011. október 28. péntek, 12:45
Fotó: Napi.hu

Barack Obama a londoni gazdasági napilap kommentárrovatában közölt cikkében leszögezi, hogy a legnagyobb fejlett és felzárkózó országok (G20) jövő heti franciaországi csúcstalálkozóján ugyanannak a közös céltudatnak kell érvényesülnie, amellyel a "többévi felelőtlenség okozta", két évvel ezelőtt kirobbant globális pénzügyi válságból is sikerült kimenteni a világgazdaságot.

Obama szerint a világgazdaság a G20-országok összehangolt két évvel ezelőtti lépései nyomán kezdett ismét növekedni. A felzárkózó gazdaságok fellendülésnek indultak, az Egyesült Államokban immár 19 egymást követő hónapban nőtt a foglalkoztatás magánszektorban, és az amerikai versenyszférában 2,5 millió új munkahely jött létre.

Az amerikai elnök szerint azonban ez a haladás sem volt elég gyors, és a globális fellendülés ma változatlanul törékeny - olajellátási fennakadások, a tragikus japán földrengés és az európai pénzügyi válság is hozzájárult a lassuláshoz. A felzárkózó gazdaságok is lassulni kezdtek, és gyengül a globális kereslet.

Az USA megteszi a magáét

Barack Obama szerint ebben a helyzetben több területen is cselekvésre van szükség. Az elnök a maga részéről leszögezte, hogy az Egyesült Államok mint a világ legnagyobb gazdasága továbbra is vezető szerepben marad. "Az amerikai gazdaság növekedésének gyorsítása a leghatékonyabb dolog, amelyet a világgazdaság gyorsabb növekedése érdekében tehetünk" - írta a Financial Timesban megjelent cikkében Obama.

Hozzátette: első számú célkitűzése az amerikai foglalkoztatás növelése, ezért terjesztette be a foglalkoztatási törvényjavaslatot, amely "független közgazdászok szerint csaknem kétmillió munkahelyet teremtene, erősítené a keresletet és gyorsítaná az amerikai gazdaság növekedési ütemét".

Az amerikai elnök szerint ugyanakkor az európai válságot is "a lehető leghamarabb" meg kell oldani. A héten fontos előrelépés történt az európai piaci bizalom helyreállítása felé, tekintettel azonban a kihívás méretére és a világgazdaságot fenyegető veszélyre, fontos ennek a stratégiának a sikeres megvalósítása is, beleértve egy olyan hiteles tűzfal felépítését, amely megakadályozza a válság terjedését - írta Obama.

Obama rugalmasabb árfolymrendszert szeretne

Az elnök szerint emellett nemzetállami szinten is biztosítani kell a globális növekedés kiegyensúlyozottságát és fenntarthatóságát, annak elkerülése végett, hogy a "régi egyensúlyhiányok" ismét kialakuljanak.

Ennek érdekében a jelentős többletekkel bíró országoknak további lépéseket kell tenniük a növekedés támogatására, az exportorientált gazdaságoknak pedig élénkíteniük kell hazai keresletüket. Kritikus fontosságú eszköze e váltás felgyorsításának a rugalmasabb, piacvezérelt árfolyamrendszerek alkalmazása - hangsúlyozta cikkében az amerikai elnök, országok megnevezése nélkül.

A bankrendszerről szólva Obama kiemelte, hogy erősíteni kell a felügyeletet és az átláthatóságot az "eltúlzott kockázatvállalások" elkerülése végett, különösen a származékos befektetési termékek piacán.

Obama szerint a két évvel ezelőtti londoni G20-csúcstalálkozó részvevői tudták, hogy a világgazdaság visszaállítása a növekedési pályára "sem könnyen, sem gyorsan" nem fog menni. Ám akkor sikerült olyan közös válaszintézkedéseket kidolgozni, amelyek "visszahúzták a világgazdaságot a katasztrófa széléről". Az amerikai elnök szerint most is ugyanilyen vezető szerepet kell felmutatni a globális gazdasági növekedés fenntartása érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csabymihaly, 2011.10.30 09:40

Bankok fékezik a világgazdaságot , a profitéhségük az egekben a Wall Street rátelepszik a Európára . Szerintem meg elégedhetnének azzal , hogy tönkre tették az USA-át . A Világ elitjét kiszolgáló bankok , azt tesznek amit csak akarnak .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html