Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A törvényhozás alsó- és felsőháza közötti végső egyeztetés maratoni hosszúságú lett; a honatyák a csütörtökön kezdett vitát több mint 20 órával később, péntek hajnalra tudták lezárni.

Ezzel megállapodás született a legátfogóbb pénzügyi reformról, amelyet a 30-as évekbeli nagy gazdasági válság, a depresszió óta kezdeményeztek. Ha a kongresszus a jövő héten megszavazza az elfogadott törvényváltozatot, akkor az még a július 4-i nemzeti ünnep előtt Barack Obama elnök asztalára kerülhet aláírásra.

A reformcsomag nem szabná át alapjaiban a Wall Streetet, nem bontaná részekre a legnagyobb pénzintézeteket, de átalakítaná a pénzügyi rendszer működési kereteit, új erős ellenőrzési mechanizmusok lépnének életbe.

A szövetségi tartalékbank-rendszer, a Fed keretében például új, független finanszírozású és vezetésű, csaknem teljes autonómiát élvező fogyasztóvédelmi iroda fog működni. A kormány széles körű hatalomhoz jut a csőd felé közelítő nagy pénzintézetek átvételére és konszolidálására, valamint a 600 ezer milliárd dolláros forgalmú származékos piac felügyeletére. A pénzügyminiszter vezetésével ezenkívül megalakulna egy olyan ellenőrző testület, amely a lehetséges rendszerszintű kockázatok felmérésével foglalkozna.

Timothy Geithner pénzügyminiszter péntek reggel közleményben üdvözölte a kongresszusi megegyezést. Mint fogalmazott, a tervezet megfelelő védelmet nyújt a családoknak, megteremti pénzügyi biztonságuk feltételeit és lehetővé teszi, hogy az amerikai vállalatok hozzájussanak a növekedéshez és megújuláshoz szükséges hitelekhez.

A pénzügyi reformot kezdeményező Obama elnök azt mondta, hogy elégedett a kongresszusi megállapodással (a képviselőház által tavaly decemberben és a szenátus által nyár elején elfogadott változatokat hangolták össze a két ház küldöttei). Közölte, hogy az évtizedek óta nem látott keménységű szabályozási reform 90 százalékban egyezik az általa javasolt csomaggal.

Azt mondta, a Wall Street elszámoltathatóvá válik, hogy meg lehessen előzni egy olyan újabb pénzügyi válságot, amelyből az ország most lábal ki. "Többé nem lesznek olyan cégek, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy elbukjanak" - jelentette ki.

Chris Dodd, a szenátus bankügyi bizottságának demokrata párti elnöke "jelentős napról" beszélt, kifejezve, hogy egy olyan mélyreható reform készül, amely alapjaiban fogja megváltoztatni az amerikai pénzügyi szektor működési kereteit.

Az ABC/Washington Post áprilisi felmérése szerint az amerikaiak többsége, 65 százaléka támogatja a Wall Street működési szabályainak megszigorítását. A közvélemény 35 százaléka úgy érzi, hogy az Obama-kormány reformkezdeményezése gyenge, nem megy elég messzire a pénzintézetek megregulázásában.

Elemzők szerint a kongresszusban egyeztetett reformcsomag várhatóan vezető téma lesz a legnagyobb fejlett és fejlődő országok G20-as csoportjának hét végi kanadai csúcstalálkozóján.