Obama nyert - bő Matolcsy-csomagba került a győzelem

Minden eddiginél többe, 2,6 milliárd dollárba (572 milliárd forint) került az amerikai elnökválasztási kampány. Az újságíróknak könnyű dolguk volt: akárki is nyert volna, mindenképpen történelmi teljesítményt ért volna el. Végül Obamának sikerült célba érnie.
NAPI, 2012. november 7. szerda, 05:20
Fotó: Napi.hu

Barack Obama elnök és kihívója, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó történelmi esélyek ellen indult harcba. Obama ellen szólt a magas munkanélküliségi ráta - hat százalék feletti mutató esetén csak Ronald Reagannek sikerült nyernie a második világháború utáni elnökválasztási csatákban. A republikánus Romney egy olyan párt élén állva küzdött, amely jelenleg határozottan népszerűtlenebb a demokratáknál és az utolsó napok közvélemény-kutatásainak többsége esélytelenebbnek mutatták vetélytársánál a győzelemre.

A választási kampány 2,6 milliárd dolláros költsége rekord az amerikai történelemben, a magyar GDP 0,2 százalékát közelítő összeget az átlagosnál hosszabb kampányban költötték el. Mindez arra volt elég, hogy a rendkívül szoros versenyt az döntse el, ki tudja jobban mozgósítani szavazóit az előzetes voksolás idején és a döntés napján - írta a Bloomberg. A szoros versenyben magyar idő szerint hajnali 5 órára ért a győzelem küszöbére Obama. A kongresszusban a republikánusok megőrizték képviselőházi (alsóházi) többségüket, a demokraták pedig megtartották a szenátust (a felsőházat).

Obama nem vált új Rooseveltté

Az elnök azzal az ígérettel nyerte el a posztját négy évvel ezelőtt, hogy második Franklin Roosevelt lehet, aki rendet tesz a káoszba tartó gazdaságban - emlékeztet Beverly Gage, a Yale Egyetem történész professzora. A gazdasági válságot a mélypontján örökölte meg - ekkora kihívással még nagy elődjének sem kellett szembenéznie -, talán ez okozta a legnagyobb fejfájást neki.

A munkanélküliségi ráta 7,8 százalék volt 2009. január 20-án, Barack Obama beiktatásának napján, és lényegében ugyanennyi ma is. E két időpont között 43 egymást követő hónapon át volt magasabb nyolc százaléknál. A választás napján 1984-ben 7,2 százalék volt a ráta, úgy hogy az ezt megelőző 18 hónapban három százalékkal esett. Obama esetén 1,1 százalék volt a lemorzsolódás ugyanennyi idő alatt. Reagannek húsz éve elég volt ez a javulás a győzelemhez, és úgy tűnik Obamának is.

Romney változott, majd visszaváltozott

Mitt Romney egy demokrata többségű szövetségi állam, Massachusetts kormányzója volt, akit pragmatikus politikusként tartottak számon, nem pedig ideológiai harcosként. Ez nagyon nehéz helyzetbe hozta az előválasztások során: tőle jobbra álló kihívók kisebb hada állt vele szemben, akik a republikánusok aktívabb részének támogatását tudhatták maguk mögött - mondja Robert Dallek az amerikai elnökök történetével foglalkozó kutató. Ezért jobbra kellett mozdulnia, hogy a választási harc utolső részére újra azzá kompromisszumteremtő politikussá váljon, amilyennek Obama láttatta magát 2008-ban.

A demokraták márkaneve jelenleg jobban áll, mint a republikánusoké. Az NBC News és a Wall Street Journal november eleji felmérése szerint az emberek 43 százaléka pozitívan ítéli meg az elnök pártját, míg 42 százalékuk negatívan. Ugyanez az aránypár a kihívó esetén 39-44 százalék volt. Ritkán fordul elő, hogy az elnökjelölt népszerűsége felülírja pártjáét, Úgy tűnik, Romneynak sem sikerült ez a bravúr.

Ki volt a gyengébb?

Barack Obama gyengesége az volt a kampány során, hogy későn bizonyította: kész megharcolni újra a szavazatokért, az elnökségéért. Romney legnagyobb gyengéje, hogy még stábjában sem tudják, milyen személyiséget is rejt a médiának mutatott arca, amely a tapasztalt üzletember és családszerető férj imázsát ötvözi - szűrték le tapasztalataikat a Bloomberg tudósítói, akik végigutazták a kampányt a jelöltekkel.

Az elnök a kampány végére elvesztette a hangját, amit akár jó jelnek is tekinthetett, hiszen minden sikere előtt ez történt vele. A versengés elején hónapokig úgy viselkedett, mintha már le is győzte volna ellenfelét. A legerősebben első vitájukon mutatkozott meg ez a fölényesség: az enervált Obama elvesztette a szócsatát, amivel felhozta magára Romneyt. Ezután felpörgött, újra a régi hévvel harcolt, aminek eredményeként jó a hangját vesztette el.

A volt kormányzóról sok mindent megmutat, hogy őrjöngő támogatói előtt elmondott utolsó beszédeiben is súgógépről olvasta az olyan egyszerű mondatokat, mint hogy "Jöjjenek velem! Menjünk előre együtt!" Mitt Romney igazi személyisége még a szorosan mellette dolgozók előtt is homályban maradt, amit kampánystábja azzal magyarázott, hogy a választás az elnök négy évéről mond ítéletet, ezért nem fektettek hangsúlyt jelöltjük személyes vonásaira. Most már csak mezei politikusként lesz módja megszerettetni magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogar511, 2012.11.07 08:32

@senkalfonz: a Napi kék-vörös (libsi-komcsi) bulvárújság. Jó ideje ide süllyedt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

senkalfonz, 2012.11.07 07:01

Nagyon jó lenne ,ha a magyar gdp olyan nagy lenne amelynek a 0.2%-a (kb576 milliárd Ft),sajnos azonban nem ilyen nagy a mi gdp-nk.Ez durva számitási hiba!! Egyébként meg ujságirói minimum szint ,amikor egy külpolitikai cimbe illetve hirbe is belecsempészik a magyar belpolitikát ,egyébként gazdasági témájú "oldalon"!Sajnos a napi is bulvárosodik!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html