Odacsapott Athénnak az ECB

Az Európai Központi Bank (EKB) szerda este fokozta az új görög kormányra nehezedő nyomást, bejelentve, hogy visszavonja a görög bankok egyik legfontosabb hitelfelvételi lehetőségét.
MTI-Eco, 2015. február 5. csütörtök, 07:59
Fotó: Reuters

Közleményében az ECB kormányzótanácsa tudatta, hogy a görög bankok február 11-től nem férhetnek hozzá az ECB hiteleihez görög államkötvények vagy a görög kormány által garantál kötvények felhasználásával. Mindezt néhány órával azután jelentették be, hogy Jánisz Varufakisz új görög pénzügyminiszter Frankfurtban - saját szavai szerint - "nagyon gyümölcsöző" megbeszélést folytatott Mario Draghi ECB-elnökkel.

Első reagálásában a görög pénzügyminisztérium cáfolta, hogy Görögország lenne az ECB lépésének célpontja. Egyúttal közölte, hogy az ország pénzügyi rendszere "teljességgel védve van" a rendelkezésére álló más likviditási csatornáknak köszönhetően.

Az ECB mindeddig lehetővé tette a bóvli kategóriába sorolt görög kötvények fedezetként való felhasználását, tekintettel arra, hogy Athén egy idén február 28-án lejáró - az eurózóna többi kormánya és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított - hitel-megállapodás keretében strukturális reformokért cserébe pénzügyi mentőövet kapott.

Az euróövezet bankja közleményében azzal indokolta szerdai lépését, hogy bizonytalanná váltak a hitelezőkkel kötendő következő megállapodás kilátásai.

Az Alekszisz Ciprasz vezette új görög kormány hivatalba lépése óta elutasítja a mentőcsomag feltételéül szabott megszorítások folytatását, azt hangoztatva, hogy a megszorítások tönkretették az ország gazdaságát. Athén új megállapodást szeretne kialkudni, amellyel elkerülheti az államcsődöt és az euróövezetből való kilépést.

Ciprasz és pénzügyminisztere, Jánisz Varufakisz európai körúton megpróbálják meggyőzni a hitelezőket arról, hogy életképes adósság-visszafizetési tervvel rendelkeznek, csak több időre van szükségük annak előterjesztésére. A franciaországi és olaszországi kedvező fogadtatás után Ciprasz szerdán Brüsszelben egy új, négyéves reformterv kidolgozására tett javaslatot.

Mario Draghival folytatott frankfurti egyeztetése után Varufakisz újságírók előtt megismételte, hogy kormányának álláspontja szerint "Görögországban a dolgok nem folytatódhatnak úgy, mint korábban". Egyúttal felszólította az európai hitelezőket, hogy enyhítsenek a hitelmegállapodásokba foglalt megszorításokon.

Az ECB bejelentésére adott csütörtök hajnali reagálásában a görög pénzügyi tárca leszögezte, hogy az ország bankrendszere teljes mértékig védve van a hazai jegybank által biztosított vészhelyzeti likviditási támogatás (ELA) révén.

Egyúttal úgy értelmezte a döntést, hogy az ECB valójában nem Görögországra, hanem "az eurócsoportra igyekszik nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy mielőbb olyan megállapodásra törekedjen Görögország és eurózónabeli partnerei között", amely egyaránt "előnyös" a görög adósság jövője és az országra váró gazdasági reformok szempontjából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.02.05 17:08

Nagyon helyes. Görögöknek egy fillért se. Annyi, mintha kiöntenék a lefolyóba. Százmilliárdokat kaptak eddig is. Neki lehet állni dolgozni, termelni, exportálni, és visszafizetni az elqurt milliárdokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.02.05 11:59

Régebben ha egy országban olyan kormány nyerte a választásokat aki nem volt szimpatikus a világ pénzembereinek,akkor a demokratikus jogok sárba tiprásával vádolnák meg és megszállnák.Felszabadítanák a népet az általa választott kormány elnyomása alól.Érdekes nem???
Mára humánusabbak.Gazdasági szőnyegbombázás van csak.Ezzel erős nyomást gyakorolnak az országra,térjen vissza az általuk kínált útra.Ha ezt nem teszik,pont azok fogják megbuktatni hamarosan mint akik megszavazták.
Demokrácia addig van még ezen csoportok,urak érdekeit szolgálja a rendszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

senkalfonz, 2015.02.05 09:04

Elképesztő ,hogy az unió és az imf pénzügyi vaskalaposai SEMMIT SEM TANULNAK!! Ez elmúlt négy évben a botladozásaik olyan "jól sikerültek" ,hogy be kellett inditani a "pénzpumpát" ,mert az unió a megszoritó politikának "köszönhetően" nem növekszik! Erre a görögöknél ismét tovább erőltetik a megszoritásokat,miközben az ország padlón van teljesen! A görögök nem erre szavaztak az biztos!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html