Kemény bírság fenyegeti a kutyatartókat a lengyeleknél

A világ minden kutyabarátját magára haragíthatta a lengyel vezetés azzal, hogy drasztikusan megszigorította a kutyatartás szabályait, miközben az állatkínzás szankcionálásával nem foglalkoztak.
Barabás Júlia, 2018. november 20. kedd, 06:20
Fotó: Shutterstock

Lengyelországban november közepe óta hatályos az új törvény, amely magas büntetést vet ki azokra, akik szájkosár és póráz nélkül sétáltatják veszélyesnek ítélt kutyáikat. Az új szabályozás szerint a tulajdonosok 5000 zlotys (375 ezer forint) büntetést is fizethetnek - tudósított a gazeta.pl

Az eddigi szabályozás szerint a "legrosszabb fajok" (például pitbull, amerikai bulldog, rottweiler, kaukázusi juhász) póráz és szájkosár nélküli vezetéséért maximum 250 zlotys büntetést szabhatott ki a hatóság. Amellett, hogy ezt a hússzorosára emelték, megrovással vagy akár szabadságvesztéssel is büntethetik a kutyatulajdonosokat.

Amennyiben a kutya nem az úgynevezett agresszív fajok közé tartozik, a pénzbüntetés 1000 zloty (75 ezer forint) lesz. A törvénymódosítást a veszélyes kutyatámadások megszaporodására hivatkozva vezették be, különösen azért, mert ezek többségének gyerekek voltak az áldozatai.

HOZZÁSZÓLÁSOK