Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az illetékes orosz hatóság augusztus 15-től ideiglenesen szünetelteti egyes szerbiai gyümölcsfajták, elsősorban az őszibarack bevitelét. Az intézkedés bizonyos értelemben várható volt, az őszibarackot és a nektarint ugyanis nagy nedvességtartalma miatt gombásodás fenyegeti - mondta a Branislav Nedimovic mezőgazdasági miniszter a vajdasági Magyar Szó tudósítása szerint.

A málnán és a szedren kívül az esőzések miatt ez a két gyümölcs romlik a leggyorsabban. Van az úgy, hogy a természet ellen semmit sem tehetünk - értékelte a helyzetet a bölcs tárcavezető, aki szerint tisztázni fogják a vitát az orosz féllel, és újraindulhat az export. Ezenfelül Nedimovic reméli, hogy "középtávon minden rendben lesz". A külföldre szánt őszibarack és nektarin 90 százalékát állítólag már kiszállították.

Alig fél éve, februárban az Oroszországba irányuló körtekivitel körül kerekedett vita, mert a vásárló gyanút fogott, hogy nem szerbiai termékről, hanem harmadik országból beszerzett gyümölcsről van szó. Tavaly júniusban a kalinyingrádi területről visszaküldtek Szerbiába több mint 13 tonna borjúhúst, mert az illetékes orosz felügyelőség megállapította, hogy az áru bőrvírussal fertőzött.

A fotó forrása: Stocksnap.