Lejtőn a világ gazdasága

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a pénzügyi világválság óta nem lesz annyira visszafogott a világgazdaság növekedése mint idén és jövőre. A legújabb kutatás alapján a jegybankoknak és az egyes országok kormányainak is tenniük kell a súlyosbodó kereskedelmi helyzet hatásainak ellensúlyozásáért.
Rácz Gergő, 2019. szeptember 19. csütörtök, 14:43
Fotó: AFP

A nemzetközi gazdaság egyre törékenyebb, és bizonytalanabb lábakon áll, lassul a növekedés és egyre fenyegetőbbek a kockázatok - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb globális elemzésében.

A jövő évi GDP-növekedési előrejelzését 3,4 százalékról 3 százalékra fogták vissza, idén 2,9 százalékos lehet a globális bővülése, ez a Lehman Brothers válság óta a legalacsonyabb érték.

Laurence Boone, az OECD vezető közgazdásza szerint az elhúzódó kereskedelmi viszályok által fenntartott bizonytalanság visszafogja a gazdasági aktivitást, egyben veszélyezteti a jövő gazdasági kilátásait. Az OECD azt javasolja, hogy a kormányok éljenek a mostani alacsony kamatszintekben rejlő lehetőséget és költsenek az infrastruktúra fejlesztésre, egyeben ezzel is járuljanak hozzá a növekedés fenntartásához. Emellett a jegybankoknak is támogató monetáris politikát kell a szervezet szerint folytatniuk.

A romló kilátások egyaránt érintik a világ fejlett, és fejlődésben lévő országait, elsősorban azokat az államokat, amelyek leginkább ki vannak téve az Egyesült Államok és a Kína között zajló kereskedelmi hadakozásnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK