OECD: Amerika jó úton halad

Az Egyesült Államok gazdasága idén 2,6 százalékkal bővülhet az OECD előrejelzése szerint.
Pápai Csaba, 2010. szeptember 20. hétfő, 14:44
Fotó:

Az OECD legújabb gazdasági előrejelzése szerint az USA gazdasága idén 2,6 százalékkal bővülhet, s bár a munkaerőpiac helyzete továbbra is aggasztó, épp ezért az állástalanság még jó ideig a válság előtt megszokott szint felett maradhat, újabb recesszió veszélye nem áll fenn.

Az OECD elnöke szerint egyre világosabban látszik, hogy az USA gazdaságának fellendülése lelassult, de ez a folyamat nem összeegyeztethetetlen a korábbi tapasztalatokkal. A növekedés mértéke nem elég ahhoz, hogy a foglalkoztatottság érdemben nőjön, ám egy újabb recesszió elkerüléséhez elegendő.

Angel Gurría szerint az USA-ban még mindig szükség van mind a monetáris, mind a fiskális ösztönzésre. A Fed további monetáris stimulusra vonatkozó ígérete épp ezért helyénvaló, csakúgy, ahogy az Obama-kormányzat javaslata, hogy kiterjeszti a munkanélküli segélyeket, növeli az átképzésre elkülönített forrásokat és adókedvezményekkel ösztönzi a munkaerő-felvételt.

Gurría egyetért az amerikai elnök kezdeményezésével, amely a 2015-re kitűzött 3 százalékos GDP-arányos áht-hiánycél elérése érdekében felállított kétpárti bizottságról szól. A költségvetési bizottság terveiről még akkor is érdemes már most tájékoztatni a piacokat, ha azok megvalósítása éveket vesz igénybe - hívta fel a figyelmet az OECD elnöke, aki szerint a költségvetési szigor a legkönnyebben a központi egészségügyi költések további visszafogásával érhető el.

A globális környezetvédelmi célok elérése érdekében azonban jócskán van hová igazodnia az USA-nak. Az OECD szerint a károsanyag-kibocsátás mérséklését elősegítő technológiák terjesztésében a kormányzatnak a jelenleginél nagyobb erőfeszítést kell tennie, akár egy új, széndioxid-adó bevezetése révén is.

HOZZÁSZÓLÁSOK