OECD: elmaradunk a régiótól

Közép-Európa újonnan csatlakozott EU-tagjai a következő két évben élénk gazdasági növekedéssel szembesülhetnek, de minden bizonnyal csak mérsékelt előrelépést fognak mutatni a költségvetési deficitek csökkentése terén - vélik az OECD kutatói.
Bodolóczki Linda, 2004. november 30. kedd, 13:34
Fotó:

Magyarország gazdasági növekedése az idei 4 százalékról a következő két évben 3,5 százalékra fog mérséklődni, a jelenlegi élénk export enyhülésének és a fogyasztás csökkenésének következményeként. Az infláció a közeljövőben gyorsan fog csökkenni, a következő két évben lassabb mérséklődésnek lehetünk majd tanúi. Az OECD véleménye szerint a kormány költségvetési céljainak gyenge hitelessége veszélyezteti a gazdasági kilátásokat - a jövő évi 4,6 százalékos hiánycélt túl optimistának gondolják. Ilyen mértékű konszolidációt nem tartják valószínűnek, már csak ezért sem, mert a kormányzat költségvetési tervezése 4 százalékos GDP bővüléssel számol jövőre, mely a többi intézmény becslésének felső határa.

Az OECD Csehországban 4 százalékos GDP bővülésre számít idén és az elkövetkező 2 évben is, a szervezet sürgette a kormányt az elmaradó fiskális reformokkal, a nyugdíjjal és az egészségüggyel kapcsolatban is.

Lengyelország tekintetében az OECD kutatói 4,3 százalékos gazdasági növekedést várnak jövőre is - a növekedés segíti a hiány csökkentést, de felhívták a figyelmet arra, hogy 2005 után mérséklődni fog a GDP bővülése.

Az OECD 5 százalék körüli gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővülését jelzi előre Szlovákia tekintetében a következő két évben. A szervezet számít az infláció csökkenésére is.

Ugyanekkora, 5 százalék körüli növekedésre számít a jelentés Dél-Kelet-Európában is, bár az infláció növekszik.

HOZZÁSZÓLÁSOK