A párizsi székhelyű szervezet számításai szerint a 34 tagállamot alapul véve 2,0 százalékról 2,1 százalékra gyorsult a pénzromlás üteme, a világgazdasági kibocsátás majdnem 90 százalékát adó G20-csoport - 19 nagy ipari és feltörekvő ország, valamint az Európai Unió - átlaga pedig 2,8 százalékról 3,0 százalékra nőtt.

Jegybanki szakértők szerint az egészséges gazdasági növekedéssel összeegyeztethető éves infláció ideális szintje kicsivel a 2 százalék alatt van. Az euróövezetben a legfrissebb adatok szerint júniusban 0,5 százalék volt az éves infláció.

A túl alacsony infláció és a dezinfláció egyes közgazdászok szerint gyengítheti a gazdasági növekedést, ahogy az Japánban is történt, ahol hosszú időn át negatív infláció, defláció volt.

Az OECD adatai szerint a 34 tagállamból négy országban volt zéró alatti infláció a 2013 májusa óta eltelt egy évben, és mind a négy ország európai, Görögország, Magyarország, Portugália és Svédország.

Az Európán kívüli régiókban úgy tűnik, gyorsul a pénzromlás üteme elsősorban amiatt, hogy lassan ismét növekedésnek indulnak az energiaárak és az élelmiszerárak. Az OECD tagállamai közül nőtt az infláció az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban, továbbá olyan nagy, feltörekvő gazdaságokban, mint Brazília, Kína, Indonézia, Oroszország és a Dél-afrikai Köztársaság.

Szakértők ugyanakkor megjegyzik: az infláció emelkedése gondot jelent néhány feltörekvő ország jegybankja számára, ha együtt jár a gazdasági növekedés lassulásával.