BUX

OECD: nem szabadulunk meg a munkanélküliségtől

A gazdasági élénkülés dacára továbbra is magas a munkanélküliség a legfejlettebb államokat tömörítő OECD-ben - figyelmeztet a szervezet, szerdán Párizsban közzétett tanulmányában.

MTI-Eco, 2010. december 15. szerda, 19:17

A dokumentum szerint októberben még 0,1 százalékponttal emelkedett is a tagországok összesített átlaga, 8,6 százalékra.

Ezzel az állástalanok aránya június óta tartósan 8,5-8,6 százalékon áll. Ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest októberben 800 ezerrel alacsonyabban állt a munkanélküliek összesített száma az OECD-országokban, és ezzel 45,7 millióan voltak munka nélkül.

Az adóssághegyek és a magas munkanélküliség miatt a fejlett ipari országok gazdasága a vártnál lassabban kapaszkodik ki a második világháború óta legmélyebb gazdasági válságból - állapította meg novemberben az OECD, amely ennek megfelelően lefaragott a világ vezető gazdasági térségeire vonatkozó növekedési előrejelzéséből.

A jövő évre az OECD egésze számára 2,3 százalékos, Egyesült Államokban 2,2 százalékos növekedést vár a szervezet. Az euróövezetre vonatkozó jövő évi OECD becslés 1,7 százalék, a német gazdaságra vetített jelenlegi növekedési előrejelzés 2,5 százalék.

Tart ugyan a fellendülés, de ez kicsit lassabb, mint amire előzőleg számítottuk - jelentette ki az OECD vezető közgazdásza. Pier Carlo Padoa. Rámutatott: lassítja a növekedést, hogy a kormányok a korábbi rendkívüli gazdaságösztönző intézkedések után a válság idején felduzzadt államháztartási hiány lefaragására helyezték a hangsúlyt. Sok országban nem javul érdemlegesen a foglalkoztatási helyzet, ami ugyancsak hátráltatja a kilábalást.