OECD: veszélyes az agresszív kamatemelés

Az Európai Központi Banknak (ECB) tartózkodnia kellene az agresszív kamatemeléstől, és meg kellene várnia, hogy az euróövezeti gazdaság stabilabb lábakon álljon, mielőtt július után ismét kamatot emel - mondta Angel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára hétfőn.
MTI-Eco, 2011. július 4. hétfő, 17:30
Fotó:

Elemzők szinte biztosra veszik, hogy az ECB csütörtökön 1,25 százalékról 1,50 százalékra emeli irányadó kamatlábát azt követően, hogy több központi banki szakember, köztük Jean-Claude Trichet elnök is az emelésre utaló "erős éberség" szóhasználattal élt, amikor az inflációs veszélyekről szólt. A legutóbbi, áprilisi kamatemeléskor is hasonlóan fogalmazott az ECB-elnök.

A Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban Gurría elmondta: "nem javasolnék újabb kamatemelést és nem is gondolom, hogy az bekövetkezne". "Jó dolog üzenni a piacnak, de adnék még egy kis időt. Meg kell várni, hogy hogyan alakulnak az események" - tette hozzá. Az OECD első embere megjegyezte, hogy az energiaárak csökkentek, és az euróövezeti maginfláció kellően mérsékelt, miközben a közös valuta térségében a gazdasági növekedés lassult.

A szakember élesen bírálta a görög adósságválság kezelését. Úgy fogalmazott: "minden nap újabb tervek látnak napvilágot. Nem túl jó a koordináció és nem egyeztettünk a legfontosabb szereplőkkel". Gurría leszögezte: "még mindig nem készült el a terv, de a végső megoldásnak mindenképpen tartalmaznia kell a hitelezőket is".

HOZZÁSZÓLÁSOK