Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oettinger hétfőn a lengyel fővárosban Mateusz Morawiecki kormányfővel, a pénzügyi és a külügyi tárca képviselőivel, valamint az illetékes parlamenti bizottságokkal egyeztet a 2020 utáni költségvetési ciklusról.

A parlamenti tárgyalásokon a biztos elmondta: a 2021-2027-es költségvetési keret összeállításakor új feladatokat is meg kell oldani, így a migráció, a menekültkérdés, a határellenőrzés és a védelem finanszírozását, illetve a terrorizmus megelőzését.

Oettinger szerint megosztaná az EU-t, ha az új feladatok költségvetését a régiek hátrányára állítanák össze. Nem javasolnak külön költségvetést az euróövezet számára, a 27 tagállam érdekeit figyelembe vevő költségvetésre van szükség.

Integrálódnunk kell, nem kell többsebességes Európa

- hangsúlyozta a biztos.

Oettinger hétfő délelőtt az uniós ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettessel, Konrad Szymanskival is tárgyalt, ezt követően Szymanski a PAP hírügynökségnek kijelentette: a 2020 utáni költségvetési ciklust illető kompromisszum kialakításáról hasonló az Európai Bizottság és Lengyelország elképzelése.

"Ha az uniós költségvetés csak Brüsszel és Varsó közötti megegyezésen múlna, könnyen lehetne kompromisszumra jutni" - jelentette ki Szymanski. Az uniós fórumon viszont nehéz tárgyalások várhatók, "az egyes tagállamokban fennálló nehéz politikai helyzetre való tekintettel" - fűzte hozzá. Az uniós befizetéseknek a brit kilépés (brexit) miatti csökkenése "csupán a problémák egyike lesz" - értékelte Konrad Szymanski.

A lengyel kormányfői hivatal által kiadott közlemény szerint Mateusz Morawiecki a hétfő délelőtti találkozón ambiciózus költségvetési keret mellett szállt síkra, amely "a kohéziós és az agrárpolitika pozitív eredményeire" is tekintettel lenne.

Képünk forrása: Shutterstock