Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A cikkben említett teljes vagyont teljesen törvényes úton hoztam létre és természetesen ismertek az adóhatóságok előtt" - reagált Bernard Arnault, aki szerint "egy újságírói akcióról" van szó, amely a vagyonával akar szenzációt hajhászni - idézi a lapot az MTI.

A Paradise-iratok (Paradise Papers) néven kiszivárgott, 13,4 millió aktából álló adattömeg feldolgozásában az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együtt világszerte 96 sajtó- és médiacég vesz részt, köztük Franciaországban a Le Monde szerkesztősége.

A legvagyonosabb francia a Le Monde szerint legalább nyolc különböző tanácsadócég segítéségével helyezte el hat különböző adóparadicsomban a magánvagyonát.

A lap megemlít egy 4300 négyzetméteres alapterületű villát Londonban, amelynek tulajdonosa a brit ingatlan-nyilvántartásban egy Jersey szigetén bejelentett vállalkozás. A Le Monde nyomozásai azonban kiderítették, hogy Bernard Arnault-ról van szó és a neve a Coutts vagyonkezelő ügyfeleinek listáján megjelenik, amely egy tárgyalás során került át az offshore pénzügyekre szakosodott Appleby ügyvédi irodához.

A londoni telek önmagában legalább 15 millió eurót ér, és a birtok építési költségei magasabbak lehetnek 3,4 millió eurónál - állították a lap forrásai.

A Le Monde szerint a francia milliárdos nem kizárólag Jersey szigetén helyezte el a magánvagyonát.

A 101 méteres luxusjahtnak, a Symphonynak, amelyről köztudott, hogy az övé, hivatalosan egy máltai cég, a Sonata Yachting Limited a tulajdonosa és a Kajmán-szigetek zászlaja alatt hajózik.

"Strómanok vezetik és részvényesei hivatalosan ennek a máltai cégnek, de az valójában az LVMH-hoz tartozik, ahogy az a csoport éves beszámolójának egy apró betűs sorából ki is derül" - írta a Le Monde.