Az ukrán pénzügyi felügyelet ellenőrzi, valóban vannak-e offshore vállalatai Petro Porosenko elnöknek (képünkön) - jelentette be Roman Naszirov, a felügyelet elnöke keddi kijevi sajtótájékoztatóján. Naszirov közölte, hogy erre ő maga adott utasítást a magánszemélyek ellenőrzésével foglalkozó osztálynak, további részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Az ukrán államfő neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán. Az ukrán korrupcióellenes iroda hétfőn közölte, hogy nem vizsgálja Porosenko befektetéseit, mert az államfőre nem terjed ki hatásköre, a főügyészség pedig azt mondta, hogy "nem lát bűncselekményt" az ő tevékenységében.

Közben Porosenko egyik pénzügyi tanácsadója elmondta, hogy az úgynevezett "vak bizalmi" szerződést a Roshen édesipari vállalat irányításáról csak idén január 14-én kötötte meg a 2014 júniusa óta hivatalban lévő elnök. Makar Paszenyuk, az ICU befektetési vállalat ügyvezető igazgatója újságíróknak elmondta, hogy a szerződés egyik aláíró fele Porosenkónak a brit Virgin-szigeteken bejegyzett cége volt, a Prime Asset Partners Limited. A vállalatot az ukrán elnök 2014 augusztusában jegyeztette be a Mossack Fonseca ügyvédi irodával. A cégnek a kiszivárgott iratok alapján Porosenko az egyetlen tulajdonosa. Állítólag arra a célra hozta létre, hogy azon keresztül értékesítse a Roshen vállalatot.

Jogászok magyarázata szerint a "vak bizalmi" megállapodás azt jelenti, hogy az államfő tulajdonosként átadta a vállalat irányításának jogát olyannak, akiben megbízik, és a továbbiakban semmiféle beleszólása nincs a cégnél hozott döntésekbe.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál kedden arról adott hírt, hogy a panamai dokumentumok között nyilvánosságra került egy házkutatási parancs is, amelyet a brit Virgin-szigetek hatóságai rendeltek el a Mossack Fonseca ottani irodáiban még 1998-ban a Bassington Ltd. nevű cég és Julija Timosenko, valamint Pavlo Lazarenko miatt. A panamai ügyvédi irodánál olyan iratokat kerestek, amelyek bizonyítanák, hogy a két ukrán politikus törvénytelen pénzügyi tranzakciókat hajtott végre a Bassington vállalaton keresztül.
Lazarenko 1996 májusától 1997 júliusáig Ukrajna miniszterelnöke volt Leonyid Kucsma elnöksége alatt. 1999-ben őrizetbe vették az Egyesült Államokban, ahol szabadságvesztésre ítélték zsarolás, pénzmosás és csalás vádjával. 2009-ben töltötte le büntetését, de továbbra is az Egyesült Államokban tartózkodik.

Timosenko, aki jelenleg a Haza (Batykivscsina) parlamenti párt vezetője, Viktor Juscsenko elnöksége alatt kétszer - 2005-ben, majd 2007-2010 között - kormányfő volt, az 1990-es évek második felében pedig az Ukrán Egyesített Energiarendszereket vezette, ami miatt a "gáz hercegnőjeként" is emlegették.

A pártelnök képviselője a hírportál megkeresésére tagadta, hogy Timosenkónak bármi kapcsolata lett volna a Bassington Ltd-vel, és azt is, hogy valaha "illegális pénzt" továbbított volna Lazarenkónak vagy a vele kapcsolatban álló cégeknek.

Marine Le Pen köre is érintett

A francia Le Monde közben kiderítette: Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnökéhez "közel állók első köre" is érintett az offshore-botrányban. A lap szerint "egy szofisztikált offshore-rendszer épült ki" a francia pártvezető körül, mégpedig Hongkong, Szingapúr, a Brit Virgin-szigetek és Panama között, amelyet arra használtak fel, hogy "franciaországi pénzeket vigyenek ki fedőcégek és hamis számlák segítségével, a francia pénzmosás elleni szervek megkerülésének szándékával".

A Le Monde a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától kiszivárogtatott, és számos nyugati sajtóorgánum bevonásával nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján Nicolas Crochet francia könyvvizsgáló és Frédéric Chatillon üzletembert emelte ki. Utóbbi a Riwal nevű kommunikációs ügynökség vezetője, amely a Nemzeti Front jelöltjeinek végez szolgáltatásokat. Az üzletember már a cikk megjelenése előtt, hétfő este jelezte a sajtónak, hogy az újságírók rendelkezésére bocsátja a dokumentumokat, amelyek szerinte a tranzakciók teljes törvényességét bizonyítják. A Nemzeti Front külön közleményben jelezte, hogy nem érintett a botrányban.

A Le Monde azt állítja, hogy 2012-ben, az elnökválasztást követően Frédéric Chatillon a könyvvizsgáló segítségével a Riwal számlájáról 316 ezer eurót vitt ki Franciaországból. Ekkor épült ki a bonyolult pénzügyi rendszer egy Hongkongban bejegyzett Time Dragon nevű fedőcég megvásárlásával, amelynek anyavállalatát a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda jegyezte be a Brit Virgin-szigeteken. A hálózatban szerepet kapott a könyvvizsgáló testvérének tulajdonában álló hongkongi vállalkozás is, az Ever Harvest Garments, amely a lap szerint hamis számlákat állított ki Marine Le Pen mozgalmának a 2012-es választásokra létrehozott internetes oldalak kifizetésére, valamint egyéb pénzügyi mozgások fedezésére.

Szlovéniában is bukott egy politikus

Egy szlovén miniszter, öt köztisztviselő, továbbá két tiszteletbeli konzul és két sportoló is érintett a panamai offshore cégekkel kapcsolatos botrányban - írta a Delo című szlovén napilap kedden. A közép-amerikai adóparadicsomban legalább 78 szlovén állampolgár jegyzett be céget.

A szlovén média közülük egyedül Dejan Zavec bokszolót említette név szerint. Zavec néhány hónappal ezelőtt fejezte be sportolói pályafutását, miután 2015-ben megszerezte WBF szervezet világbajnoki övét. A sportoló egy Ljubljanában öt éve működő ügyvédi tanácsadó cégen keresztül került kapcsolatba a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodával.

A szlovén pénzügyminisztérium közleménye szerint a szlovén adóhivatal 24 millió euró adókötelezettséget állapított meg az elmúlt egy évben adóelkerülés és pénzmosás gyanújával szlovén állampolgárok ellen indított vizsgálatai során.

A szomszédos Horvátországban sajtóértesülések szerint legalább három cég és több ember is érintett a botrányban. Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök vizsgálatot rendelt el az ügyben.