Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Véget ért az oroszok "romantikus kapcsolata" Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével - írta egy friss közvélemény-kutatást idézve a Moscow Times. Trump pozitív megítélése bő egy évvel ezelőtt kezdődött, miután megértő nyilatkozatokat tett az orosz politikai iránt. Kollégáját, Vlagyimir Putyint erős vezetőnek minősítette és úgy vélte, hogy az USA-nak nem kellene beleavatkoznia abba, amit Oroszország a közvetlen környezetében tesz.

Az állami tulajdonban lévő VTsIOM közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint az oroszok 28 százaléka rossz véleménnyel van Trumpról, miközben 18 százalékuk tartja szimpatikusnak az USA első emberét. A felmérés azt követően készült, hogy az amerikai kongresszus szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben, miután biztosra vehető, hogy Moszkva megpróbálta manipulálni a tavalyi elnökválasztást.

Gyenge az elnök

Trump ugyan vonakodva írta alá a jogszabályt, mert úgy véli, hogy a törvényhozás nem adott neki elég időt arra, hogy tisztázza az ügyet az orosz vezetéssel és javítsa az orosz-amerikai kapcsolatokat, ám ez nem volt elég korábbi népszerűsége megőrzéséhez. A múlt hónapban még az oroszok 27 százaléka vélekedett pozitívan az amerikai elnökről.

Moszkvában egyébként úgy értékelték az elnök vonakodó aláírását, hogy az Trump gyengeségének bizonyítéka. Bár az elnök nyitott lenne a párbeszédre, a képviselők és szenátorok, azaz a régi washingtoni politikai elit oroszellenes, és lám, keresztül tudta vinni az akaratát az állam fejével szemben.

No problem

A felmérés akkor készült, amikor a válaszadók már tudhatták, hogy Putyin válaszul kötelezi az Egyesült Államokat oroszországi diplomáciai képviseletei több száz fős csökkentésére. Úgy tűnik, hogy az oroszok többsége ezúttal nem ért egyet az ország vezetőjével. Arra kérdésre, hogy Oroszországnak megtorló lépéseket kellene-e tenniük, csak a VTsIOM válaszadónak 19 százaléka adott egyetértő választ, 29 százalékuk szerint figyelmen kívül kellene hagyni az amerikaiak barátságtalan lépését.

A szankciók hatásosságát a megkérdezettek nagy többsége kétli. Több mint harmaduk, 35 százalékuk szerint a keménykedésnek kifejezetten pozitív hatása lesz Oroszországra és 29 százalék azok aránya, akik úgy vélik, hogy a korlátozások nem fognak számottevő kárt okozni az országuknak. A felmérésben 1200 embert kérdeztek meg, a hibahatár 3,5 százalék alatt van.