OIyan számot produkált Ausztrália, ami mindenki meglepett

Minden várakozást meghaladó mértékben bővült az ausztrál gazdaság a második negyedévben, ahogy a lakosság lélekszámának gyors növekedése növeli a lakások és az infrastruktúra iránti keresletet. Mindeközben kevés jel utal bér- vagy árnyomások erősödésére, így nincs sürgető szükség kamatemelésre.
Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 5. szerda, 10:16
Fotó: Pexels

Az ausztrál statisztikai hivatal szerdán kiadott jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) április-júniusban negyedéves összevetésben 0,9 százalékkal, éves szinten pedig 3,4 százalékkal, az utóbbi közel hat év legerősebb mértékével nőtt.

Elemzők 0,7 százalékos, illetve 2,8 százalékos GDP-növekedésre számítottak, miután az első negyedévben az előző három hónaphoz képest 1,1 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 3,1 százalékkal bővült a gazdaság - ismerteti az MTI. (Intő jel - rossz hírt közölt az OECD.)

A GDP-növekedés mintegy felét adta az erős belső kereslet, amely negyedéves szinten 0,6 százalékkal emelkedett. Jelentős mértékben, 0,7 százalékkal ugrott meg és 0,4 százalékponttal emelte a gazdasági növekedés ütemét a háztartások fogyasztása, amely a GDP 57 százalékát teszi ki.

A rendelkezésre álló nettó nemzeti reáljövedelem éves összevetésben 3,4 százalékkal nőtt, de az egy személyre jutó GDP-növekedés csak 1,8 százalékra rúgott. A megtakarítási ráta új évtizedes rekordmélységbe, 1,0 százalékra esett vissza.

Philip Lowe, az ausztrál jegybank kormányzója kedden derűlátóan nyilatkozott a gazdaság kilátásairól, dacára annak, hogy egy évtizedes erős emelkedés után országszerte csökkenésnek indultak az ingatlanárak, és a négy legnagyobb bank egyike, a Westpac a közelmúltban emelte jelzáloghitel-kamatait, példáját pedig más bankok is követhetik.

Az ausztrál jegybank 2016 közepe óta tartja irányadó kamatát a rekordalacsony 1,50 százalékos szinten, és egyelőre nem is készül változtatni rajta.

Ausztrália hanyatlás nélkül megúszta a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot, a világ 12. legnagyobb gazdasága utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2018.09.05 10:45

de nem az össz gazdaság a lényeg, hanem az egy főre jutó.

ausztrália népesságe a bevándorlás miatt rohamosan nő, egyre többen dolgoznak, termelik a gdp-t ,érthető hát a növekedés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html