Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlament (EP) ugyan egyben szavazza meg az Európai Bizottság biztosainak jelöltlistáját, de a meghallgatások eredményeként egyesek közülük elbukhatnak. Közéjük tartozott öt évvel ezelőtt a bolgár jelölt hölgy, aki nem tudott válaszolni a területével kapcsolatos kérdésekre, illetve az az olasz úr, akit igazságügyi biztosnak jelöltek, ám kikotyogta, hogy szerinte a homoszexualitás bűn.

A Financial Times (FT) négy jelöltet választott ki azok közül, akikre nehéz nap vár meghallgatásukon. Az első a brit Lord Jonathan Hill, akihez a pénzügyi stabilitás és a tőkepiacok portfóliója tartozna. Nála három dolgot firtathatnak az EP-képviselők: lobbista múltját, euroszkeptikus nézeteit, illetve elfogultságát a londoni City pénzügyi szervezeteinek érdekei iránt. Összességében egy britnek kéne menedzselnie olyan ügyeket - például az európai bankunió létrehozását -, amelyet Nagy-Britannia ellenez.

Szemben más jelöltekkel, akik részévé válhatnak az európai konzervatívok és szocialisták bazári alkujának, annak a burkolt háttérmegállapodásnak, amelynek szellemében nem "lövik ki" egymás jelöltjeit, Hill pártja, a brit konzervatívok, nem tagjai egyik nagy EP-frakciónak sem. Így ez a védőernyő nem feszül ki fölé. Ugyanakkor politikai állóképessége jó lehet: egy német EP-képviselő szerint olyan mint egy püfölőgép. Elnyeli a kérdéseket anélkül, hogy lényegi válaszokat adna rájuk.

Navracsicsra nagy árnyék vetül

A magyar jelölt, Navracsics Tibor Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz fűződő viszonya miatt került az FT hit listjére. Orbánról az EP-ben sokan úgy vélik, hogy lábbal tipor az egyéni szabadságjogokon. Navracsics az igazságügyi minisztérium élén Orbán vezető beosztású munkatársa volt 2010 után, közvetve vagy közvetlenül köze volt a magyar kormányfő legvitatottabb intézkedéseihez, köztük a 2011-ben elfogadott médiatörvény megszületéséhez. Erről Brüsszelben sokaknak az a véleménye, hogy célja az ellenzéki sajtó elnémítása.

Ugyanakkor viszonylag későn csatlakozott Orbán belső köréhez, ahhoz a csoporthoz, amelynek tagjai többnyire a nyolcvanas évek közepe óta harcostársai a kormányfőnek. Hiába van közeli kapcsolata a kormánypárttal, nem tartják számon a Fidesz keményvonalas politikusai között. A Fidesz-kormány ráadásul demokratikus választáson került hatalomra, így kormányzati múltja miatt nehezen megkérdőjelezhető Navracsics jelölésének legitimitása.

Canete több sebből vérzik

Úgy tűnik, könnyebben bukhat a magyar jelöltnél Miguel Arias Canete, aki az energiaügyi biztosi posztra pályázik. A múlt héten eladta ugyan két méretes részesedését spanyol olajtársaságokban, ám ezzel aligha háríthatja el azokat a felvetéseket, amelyek szerint nem egyeztethető össze előéletével, hogy az energiaszektor "európai őre" legyen. De ez még mind semmi.

Az EP-képviselői közül sokan felvetik, hogy megkaphatja-e egy olyan ember ezt a portfóliót, aki egész flottányi benzinzabáló autót számláló veteránautó-gyűjteménnyel rendelkezik - végül is az ő felelőssége lenne a klímaváltozás elleni uniós fellépés koordinálása is. Környezetvédő csoportok kifogásolják, hogy olyan kormány képviselője, amely egyebek mellett engedélyezte az olajkutatásokat a Kanári-szigeteknél.

Emellett szexista megjegyzései miatt is a célkeresztbe kerülhet. Fél éve azzal magyarázta gyatra szereplését egy politikai vitán, hogy szocialista ellenfele nő volt. Ha valaki egy ilyen helyzetben intellektuális fölényével lehengerli vitapartnerét, akkor olyan macsónak tűnik, aki sarokba szorított egy védtelen nőt - fejtegette egy tévéinterjúban.

Bratusek magát küldte Brüsszelbe

Alenka Bratusek volt szlovén miniszterelnök az energiaunióért felelős elnökhelyettesi poszt várományosa. Egyelőre. Jelölésének legfőbb szépséghibája, hogy ügyvezető miniszterelnökként saját magát küldte ki Brüsszelbe biztosnak azt követően, hogy pártja elvesztette országa parlamenti választását. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke ugyan állítja, hogy beszélt erről a dologról Szlovénia új miniszterelnökével, ám Bratusek politikai ellenfelei komolyan "fegyverkeznek".

Az a legkevesebb, hogy helytelennek minősítik a jelölésnek ezt a módját, az azonban már kínosabb, hogy a korrupcióellenes vizsgálat folyik vele szemben. (Ez utóbbi eredménye a meghallgatás előtt nyilvánosságra kerülhet.) Bratusek mellett szól, hogy Junckert lenyűgözte kormányának válságkezelése, amelynek eredményeként Szlovénia megúszta az EU-IMF baráti segítségnyújtását. Ellenfelei Tanja Fajont, az EP liberális frakciójának tagját ajánlják helyette.