Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 100 leggazdagabb 2015 cikke - az írás eredeti változatában a magazinban olvasható.

A politikusok kereseteiről nincs egységes lista, a különböző források adatai között óriási különbségek vannak, így csak azok összevetésével állítható össze egy rangsor. Azonban ez is csalóka, mert természetesen olyan sok különböző juttatás jár a vezető államférfiaknak, hogy azokhoz képest gyakran semmi jelentősége sincs annak, mennyi a hivatalos fizetésük.

Vlagyimir Putyin orosz államfővel is ez a helyzet, ő nemrégiben bevallotta: nem is tudja, mennyi a fizetése, keresetét csak átutaltatja a számlájára. Az elmúlt hónapokban ellenzéke azt állította, hogy ő a világ egyik leggazdagabb embere, sőt lehet, hogy ő a világelső. Ez azonban csak akkor lehet igaz, ha Putyin személyes tulajdonának tekintik az államfőnek járó repülőgépek, helikopterek, jachtok és gépkocsik hadát, a hivatallal járó kastélyokat, villákat és nyaralókat, továbbá beszámítják a Kremlben őrzött cári ékszereket és műkincseket is. Oroszországban ezek állami tulajdonban vannak, ellentétben Nagy-Britanniával, ahol mindezek a királynő, az uralkodó család személyes tulajdonai.

Talán meglepő, de a különböző sajtóorgánumokban fellelhető listák készítőinek többsége egyetért abban, hogy Li Hszien Lung, a kicsiny szingapúri városállam miniszterelnöke élvezheti a világon a legmagasabb politikusi fizetést, évi 1,7 millió dollárt (mintegy 468 millió forint). Ez annyi, amennyit India, Brazília, Olaszország, Oroszország, Franciaország, Törökország, Japán, Nagy-Britannia, Dél-Afrika és Németország vezetője együtt keres. A második hely is ázsiai vezetőé: Hongkong gyakorlatilag Peking által kinevezett miniszterelnöke, Leung Csun-jing áll a dobogó második lépcsőfokán 575 595 dollárral.

Ennyit keres Orbán Viktor

Orbán Viktor havi miniszterelnöki fizetése valamivel több, mint bruttó másfélmillió forint, amit a 224,4 ezres képviselői járandóság egészít ki. A 21 millió forintot közelítő éves bruttó jövedelem jelenlegi árfolyamon 77 ezer dollárnak felel meg.

A bronzérmes Tony Abbott ausztrál kormányfő 410 606 dolláros éves fizetéssel. A listán a negyedik a Makaót vezető Fernando Chui, 405 733 dollárral és csak az ötödik Barack Obama, az USA elnöke a maga 400 ezer dollárjával, igaz, ehhez jár még adómentesen évi 50 ezer dollár költségtérítés. Őt követi Stephen Harper kanadai miniszterelnök 265 011 dollárral, majd Angela Merkel 251 186 dollárral. Abe Sinzo japán kormányfő évente 233 800 dollár fizetést kap, míg David Cameron brit miniszterelnök 215 802, Francois Hollande francia államfő pedig 206 567 dollárt. A politikusok fizetési rangsorait készítő elemzők 145 455 dollárra teszik Vlagyimir Putyin éves fizetését.