Októberben is defláció volt az euróövezetben

Az euróövezetben októberben a várakozásoknak megfelelő mértékben, 0,3 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex éves szinten, ami megegyezett a szeptemberi csökkenés mértékével.
Domokos Erika, 2020. október 30. péntek, 12:47
Fotó: Getty Images

Októberben 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben

Budapest, 2020. október 30., péntek (MTI) - Az euróövezetben októberben a várakozásoknak megfelelő mértékben, 0,3 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex éves szinten, ami megegyezett a szeptemberi csökkenés mértékével.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken előzetes adatként azt közölte, hogy az energiaárak, élelmiszerárak, valamint az alkohol- és dohánytermékek ára nélkül számított maginfláció 0,2 százalék lett októberben a szeptemberi ugyancsak 0,2 százalék után, ami a valaha kialakult legalacsonyabb érték az euróövezetben.

Az élelmiszerek, alkohol- és dohánytermékek ára 2 százalékkal emelkedett októberben a szeptemberi 1,8 százalékos éves áremelkedés után. A szolgáltatások áremelkedése 0,4 százalékra mérséklődött a szeptemberi 0,5 százalékos növekedést követően.

Az energiaárak 8,4 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban, míg szeptemberen 8,2 százalék volt a csökkenés.

Energiaárak nélkül az éves fogyasztói áremelkedés 0,6 százalék volt októberben, ugyanúgy mint szeptemberben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.10.30 13:57

Sajna ez a kipcsak övezetre nem érvényes, hiába olyan olcsó a krumpli hogy még osztogatja is a narancsmutyi :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html