Hosszú hónapokon keresztül két dátumot, a Fed kamatalakító testületének szeptemberi és decemberi ülését emlegették, mint a kamatok emelésének első lehetséges időpontját. A tervek szerint e két hónapban Janet Yellen, a Fed elnöke sajtótájékoztatót tart a nyíltpiaci bizottság (FOMC) kétnapos ülését követően, októberben viszont nem, ezért alapvetően fel sem merült az októberi kamatemelés gondolata.

Az elemzők egy része szerint azonban megváltozott a helyzet a mostani pénzpiaci felfordulás miatt. Szeptemberben még korai lenne kamatokat emelni, decemberben viszont problematikus lenne, mivel az év utolsó hónapjában általában szűkös a likviditás - vélik egyes elemzők. Emiatt egyre gyakrabban esik szó az októberről.

A Federal Reserve utoljára 2006-ban emelt kamatot, a kamatcsökkentési ciklus pedig 2008 végéig, az országot recesszióba taszító pénzügyi válság kirobbanásáig tartott, azóta változatlanul, 0-0,25 százalékos szinten állnak a rövid távú kamatok. A Fed hónapok óta jelzi, hogy még idén elkezdi emelni a kamatokat. A kereskedők 28 százalékra becsülik annak valószínűségét, hogy a Fed a jövő hónapban lép. Annak valószínűségét, hogy októberben vagy előtte kezdődik el a kamatemelési ciklus, 37 százalékra teszik, a decemberi emelés esélyét pedig 52 százalékosra saccolják.

Kevesebb mint három héttel ezelőtt a kereskedők még 77 százalékosra tették a kamatemelés decemberi megkezdésének esélyét.

Greg Anderson, a negyedik legnagyobb kanadai bank, a Bank of Montreal devizapiaci vezető elemzője szerint teljes mértékben lehetséges, hogy a Fed októberben indítja el a kamatemelést, ha a szeptember korainak bizonyulna a piaci felfordulások miatt.

Jonathan Wright, a John Hopkins amerikai magánegyetem professzora, a Fed monetáris politikai főosztályának volt közgazdásza úgy véli, hogy a Fed nem emeli a kamatokat a jövő hónapban, ha nem nyugodnak meg a kedélyek a piacokon. "Egyre komolyabban ugrálnak az árfolyamok, ami erősíti annak kockázatát, hogy lassul a gazdaság és az infláció növekedése" - mutatott rá.

Michael Gapen és Rob Martin, a Barclays Capital londoni befektetési ház elemzői pedig egyenesen arra a következtetésre jutottak, hogy a Federal Reserve csak jövőre kezdi el a kamatokat emelni. "A kamatemelés megkezdésének dátumára vonatkozó előrejelzésünket 2015 szeptemberéről 2016 márciusára módosítjuk" - írták elemzésükben.