Októberben ismét csökkent az Egyesült Államok ipari termelése

Az amerikai ipari termelés már a második egymást követő hónapban csökkent októberben az amerikai termékek iránti külföldi kereslet mérséklődésére, ami egyebek között az erős dollárral és a globális gazdaság növekedésének a lassulásával van összefüggésben.
MTI-Eco, 2015. november 17. kedd, 15:49
Fotó: Reuters

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedden azt közölte, hogy októberben 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés havi szinten, miután szeptemberben ugyanilyen mértékű volt a visszaesés. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,1 százalékos októberi ipari termelésnövekedésre számítottak.

Az ipari termelés mintegy háromnegyedét adó feldolgozóipari termelés 0,4 százalékkal nőtt októberben havi szinten a szeptemberi 0,1 százalékos csökkenést követően, ezen belül a járműipari termelés bővült a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal.

A kapacitáskihasználtság mutatója októberben 0,2 százalékponttal 77,5 pontra mérséklődött a szeptemberi 77,7 pontról. A recessziót megelőző években a kapacitáskihasználtság 80 százalék körüli volt az Egyesült Államokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK