Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bloomberg jól értesült forrásokra hivatkozva azt közölte továbbá, hogy a dél-amerikai ország olajtermelése az elmúlt öt évben a felére, napi 1,346 millió hordóra esett.

Venezuela a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, és két éve még a világ tizedik legnagyobb olajexportálója volt.

Az olajágazat adja az ország devizabevételének nagyobbik részét. A kőolaj árának alacsonyan tartása azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.

Venezuelában tavaly csaknem 1,7 millió százalék volt az infláció - állította a minap Rafael Guzmán, az ellenzéki többségű venezuelai parlament pénzügyi bizottságának a vezetője. A kormány évek óta nem közöl hivatalos inflációs adatot.

Venezuelában az infláció 2017-ben 2616 százalék, 2016-ban 800 százalék, 2015-ben pedig 180,9 százalék volt.

Az IMF becslése szerint Venezuela gazdasága 18 százalékkal zsugorodott tavaly. Ez volt a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai hazai össztermék (GDP) kétszámjegyű mértékben csökken, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye.