Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erről a kérdésről az OPEC és szövetségesei által alkotott OPEC+ február 14-én kétnapos, előrehozott miniszteri szintű ülést tart az eredetileg tervezett március 5. helyett - közölte hétfőn a Reuters több forrást idézve.

A kőolaj az ára idén eddig 10 dollárral mintegy 56 dollárra esett, ilyen olajár mellett sok olajtermelő költségvetése már mínuszba fordul. A legnagyobb OPEC-olajtermelő Szaúd-Arábia költségvetése például 80 dollár körüli olajár mellett válik kiegyensúlyozottá. Hétfőn 13 óra körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 56,46 dollár volt, ami 16 cent csökkenés a pénteki záróárához viszonyítva.

Az OPEC egyik vezető olajtermelője, Irán hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az olajár nyomás alatt áll, és ezért a szervezetnek lépéseket kell tennie az árcsökkenés ellensúlyozására.

A februári miniszteri ülést előkészítő technikai bizottság kedden és szerdán egyeztet Bécsben. A bizottság feladata javaslatot készíteni a miniszteri ülésre.

Az OPEC tagállamait, valamint szövetségeseit, köztük Oroszországot tömörítő OPEC+ csoport január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogta vissza a kitermelést az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Ez a vállalás 2020. március végéig szól.