Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz rubel néhány óra alatt tíz százalékot veszített értékből, miután kitört az orosz-szaúd-arábiai-amerikai olajárháború. Egy dollárért majdnem 75 rubelt kellett adni, amire több mint négy éve nem volt példa - derült ki a Moscow Times összefoglalójából. Moszkva megtagadta, hogy az OPEC+ együttműködés keretében az olajár védelme érdekében tovább csökkentse olajkitermelését, mire Rijád elárasztotta kőolajjal a piacot, hogy a beszakadó olajár segítségével térdre kényszerítse az oroszokat. Eközben mindketten alá akarna vágni a viszonylag drágán termelő amerikai olajpala-termelőknek is.

Az orosz gazdaság és ezen belül az állami költségvetés bevételeinek legnagyobb része az olajexportból származik. Az úgynevezett töréspont szakértők szerint 50 dollár/hordónál van, ekkor kerülnek egyensúlyba a büdzsé bevételei és kiadásai. A másik kritikus határ a 42 dollár/hordó, mert az e felett elért profitból töltik fel a Nemzeti Vagyonalapot, amely az ország legnagyobb pénzügyi tartaléka. Ha a fekete arany ára ezek alatt a szintek alatt tanyázik, akkor vagy meg kell vágni a kormányzati kiadásokat, vagy hiteleket kell felvenni a kifizetésükhöz.

Van pénz...

A vagyonalapban lévő likvid, azaz könnyen pénzzé tehető vagyon értéke 10,1 ezer milliárd rubel (150 milliárd dollár), azaz a GDP 9,2 százaléka - állította a moszkvai pénzügyminisztérium az olajárháború kitörése után megjelent közleményében. Ez forrás 25-30 dollár/hordós olajár esetén 6-10 éven át elegendő a kieső bevételek pótlása - tették hozzá.

Oroszország összesen - tehát a vagyonalapon túli készleteket is figyelembe véve - 570 milliárd dollár pénzügyi tartalékkal rendelkezik, ami 100 milliárddal több mint amit Szaúd-Arábia fel tud mutatni. Emellett a rubel leértékelésével jobban tud alkalmazkodni a nehéz pénzügyi helyzethez mint mások - vélik a Macro Advisory tanácsadó cég elemzői az előbbiekkel összhangban.

...de kár a háborúra költeni

Ugyanakkor más szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány mint terhelési teszt nem festett valami biztató képet az orosz gazdaság stabilitásáról. A rubel emiatt már az árháború előtt is gyengült a dollárral szemben, akárcsak a tőzsde. Az elmúlt években kiépült kínai gazdasági kapcsolatok megszakadása szintén komoly gondokat okoznak. Emellett kétséges, hogy az orosz vezetés kész-e rubelmilliárdokat költeni az árháborúra, miközben a nemzeti fejlesztési projekt finanszírozásához lenne szüksége a pénzre - vélik az Eurasia Group kutatóintézet elemzői.

A szakértők összességében arra számítanak, hogy az olajpiaci szembenállás hosszan elhúzódik, akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat, amíg olyan alacsony nem lesz az olajár, hogy Moszkva és Rijád felülvizsgálja jelenlegi harcias álláspontját. Ezt követően találhatnak valamilyen kompromisszumot az OPEC+, azaz az olajkartellen belüli és kívüli államok együttműködésének keretében.