Sokéves olajháborúra kell készülni

Oroszország bőséges valutatartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy ellensúlyozza az olajárzuhanás miatt kieső exportbevételeit, ennek szellemében többéves állóháborúra készülnek az olajpiacon.
Komócsin Sándor, 2020. március 9. hétfő, 16:02
Fotó: Shutterstock

Az orosz rubel néhány óra alatt tíz százalékot veszített értékből, miután kitört az orosz-szaúd-arábiai-amerikai olajárháború. Egy dollárért majdnem 75 rubelt kellett adni, amire több mint négy éve nem volt példa - derült ki a Moscow Times összefoglalójából. Moszkva megtagadta, hogy az OPEC+ együttműködés keretében az olajár védelme érdekében tovább csökkentse olajkitermelését, mire Rijád elárasztotta kőolajjal a piacot, hogy a beszakadó olajár segítségével térdre kényszerítse az oroszokat. Eközben mindketten alá akarna vágni a viszonylag drágán termelő amerikai olajpala-termelőknek is.

Az orosz gazdaság és ezen belül az állami költségvetés bevételeinek legnagyobb része az olajexportból származik. Az úgynevezett töréspont szakértők szerint 50 dollár/hordónál van, ekkor kerülnek egyensúlyba a büdzsé bevételei és kiadásai. A másik kritikus határ a 42 dollár/hordó, mert az e felett elért profitból töltik fel a Nemzeti Vagyonalapot, amely az ország legnagyobb pénzügyi tartaléka. Ha a fekete arany ára ezek alatt a szintek alatt tanyázik, akkor vagy meg kell vágni a kormányzati kiadásokat, vagy hiteleket kell felvenni a kifizetésükhöz.

Van pénz...

A vagyonalapban lévő likvid, azaz könnyen pénzzé tehető vagyon értéke 10,1 ezer milliárd rubel (150 milliárd dollár), azaz a GDP 9,2 százaléka - állította a moszkvai pénzügyminisztérium az olajárháború kitörése után megjelent közleményében. Ez forrás 25-30 dollár/hordós olajár esetén 6-10 éven át elegendő a kieső bevételek pótlása - tették hozzá.

Oroszország összesen - tehát a vagyonalapon túli készleteket is figyelembe véve - 570 milliárd dollár pénzügyi tartalékkal rendelkezik, ami 100 milliárddal több mint amit Szaúd-Arábia fel tud mutatni. Emellett a rubel leértékelésével jobban tud alkalmazkodni a nehéz pénzügyi helyzethez mint mások - vélik a Macro Advisory tanácsadó cég elemzői az előbbiekkel összhangban.

...de kár a háborúra költeni

Ugyanakkor más szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány mint terhelési teszt nem festett valami biztató képet az orosz gazdaság stabilitásáról. A rubel emiatt már az árháború előtt is gyengült a dollárral szemben, akárcsak a tőzsde. Az elmúlt években kiépült kínai gazdasági kapcsolatok megszakadása szintén komoly gondokat okoznak. Emellett kétséges, hogy az orosz vezetés kész-e rubelmilliárdokat költeni az árháborúra, miközben a nemzeti fejlesztési projekt finanszírozásához lenne szüksége a pénzre - vélik az Eurasia Group kutatóintézet elemzői.

A szakértők összességében arra számítanak, hogy az olajpiaci szembenállás hosszan elhúzódik, akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat, amíg olyan alacsony nem lesz az olajár, hogy Moszkva és Rijád felülvizsgálja jelenlegi harcias álláspontját. Ezt követően találhatnak valamilyen kompromisszumot az OPEC+, azaz az olajkartellen belüli és kívüli államok együttműködésének keretében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.03.10 12:34

Minden iparágban tiltott az árkartell. Ha kiderül mindig milliós bírságokkal jár. Kivéve az olajszektort.
De néha nekik sem jön össze úgy a dolog ahogyan szeretnék. Nagy úr a pénz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.10 10:02

Oil Price Crash: 50% Of U.S. Shale Could Go Bankrupt

https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Oil-Price-Crash-50-Of-US-Shale-Could-Go-Bankrupt.html

Can U.S. Shale Survive The Oil Price War?

https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Can-US-Shale-Survive-The-Oil-Price-War.html

Forget the oil prices, the whole US dollar bubble is deflating ? Peter Schiff to RT

https://www.rt.com/business/482675-schiff-oil-crash-debt/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.03.09 19:10

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
1. Nekünk fogyasztóknak ez így jó, végre verseny van és nem kartell.
2. Tök mindegy melyik bírja tovább, mindkét ország (és a többi olajexportőrt, beleértve az USA-t is) megsínyli. De legjobban azok, amelyek olajexport bevétele a költségvetésük egyensúlyának záloga. Soroljam?
A Rubel leértékelésének is van határa. Belpolitikai is!
A szaudiak pedig minden jel szerint tudják majd a lépést tartani az árversenyben.
Ez valamilyen szinten káröröm nekem, mert eddig ők diktálták az árakat. Most a verseny. Karosszékből nézem!

Tudom, Neked az oroszok a szíved csücskei Neked ők az etalon, de a mostani "Ha ha ha" annyira nem őszinte! :-)
Annál inkább az enyém (amikor elmegyek tankolni)...
Ha ha ha! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.09 18:33

"Oroszország összesen - tehát a vagyonalapon túli készleteket is figyelembe véve - 570 milliárd dollár pénzügyi tartalékkal rendelkezik, ami 100 milliárddal több mint amit Szaúd-Arábia fel tud mutatni."

Igen. Csak az oroszok tartaléka évek óta fölfelé, a szaudiaké meg évek óta lefelé tart. Miért?

"a rubel leértékelésével jobban tud alkalmazkodni a nehéz pénzügyi helyzethez mint mások", a szaudi deviza ugyanis a dollárhoz van kötve (a petrodollár-rendszer részeként, de ez egy hosszabb történet). Hát pont ezért.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html