Nem enyhül az olajválság, hiába erőlködnek az oroszok

Hiába juttatott el szennyezésmentes olajat az orosz fél a Barátság vezeték fehéroroszországi végéhez, Minszk hivatalos álláspontja szerint nem tudni mikor indulhatnak újra az olajszállítások Európa felé, mert a szennyezett nyersanyag még a csőben van.
Komócsin Sándor, 2019. május 6. hétfő, 18:52
Fotó: Getty Images

Fehéroroszországnak fogalma sincs arról, mikor juthat el a tiszta orosz olaj európai vevőihez az április végén leállított Barátság vezetéken, mivel a szennyezett nyersanyag még mindig bent van a csőkígyóban - idézett a belorusz állami olajcéghez, a Belneftekhimhez tartozó forrásokat a Moscow Times. Az importőrök egymás után függesztették fel vásárlásaikat április végén, miután a finomítóikat tönkre tevő szennyezést találtak az Oroszországból érkező nyersanyagban.

A moszkvai energiaügyi minisztérium szerint a tiszta olaj megérkezett Mazir városába, amely Fehéroroszország délkeleti sarkában található. Itt van a nyersanyag átadásának helyszíne Oroszország a Belorusz között. Ezt a hubot érintve juthat el az olaj Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába és Ukrajnába is. Ez azonban több millió hordó szennyezett olaj mögött van a csőrendszerben, és iparági források szerint egyelőre nem világos, hogyan lehetne segíteni ezen a problémán.

Senki nem tud semmit

Egy kereskedői forrás a beloruszokhoz hasonlóan nyilatkozott a jövőről: semmilyen információjuk nincs arról mikor kaphatnak újra olajat a vásárlók. Az orosz vezetékrendszert üzemeltető Transznyefty nem válaszolt a sajtó ezzel kapcsolatos kérdéseire. A Barátságon normális működés esetén napi egymillió hordó fekete arany áramlik keresztül, ami a világ olajellátásának egy százaléka.

A szennyezett olaj eltávolításával kapcsolatban eddig két lehetőség merült fel: vagy erősen leértékelt áron értékesítenék, vagy tárolókban helyezhetik el. Az előbbivel a gond, hogy a vevőket nem igazán érdekli ez a megoldás, az utóbbival pedig az, hogy nincs elegendő tárolókapacitás a raktározásra. Mazirba érkezett friss olaj egy részét fel lehet használni az ottani olajfinomítóban, azonban még ez sem gondmentes, mivel a korábbi szennyezés után ki kell tisztítani a létesítmény rendszereit - derült ki helyi források tájékoztatójából.

További információk szerint az balti-tengeri Ust-Luga olajkikötőben továbbra is szennyezett nyersanyagot töltenek a tankhajókba, miközben igencsak nehéz vevőt találni erre a nyersanyagra. Az orosz energiaügyi minisztérium közleménye szerint várhatóan május 7-én érkezik meg a tiszta olaj a kikötőbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.05.06 21:47

Jajj-jajj drága Vlagyimir Vlagyimirovics...XDDDD
Mi lesz így Oroszország üzleti jóhírével ?
Semmi...eddig is a béka segge alatt volt...

És most jöhetnek a Putyin felszopóemberek bérkommentjei. Továbbra is 20 kopejka/darab árat fizet az FSZB.


Kezdődhet a verseny !!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html