Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha Szaúd-Arábia bevezeti az olajfegyvert (ahogy azt 45 évvel ezelőtt már megtette), akkor a fekete arany ára a jelenlegi közel kétszeresére, hordónként 150 dollárra ugorhat - vezette fel cikkét a Business Insider. A magyar autósoknak minden okuk megvan arra, hogy ettől frászt kapjanak, ugyanis a jelenlegi 80 dollár körüli árnál is rekordközeli, literenként 400 forint körüli árat fizetnek az üzemanyagért, így sejthető mibe kerülne a tankba való, ha az év végére elszállna az olajár.

Szaúd-Arábia a részvételét alátámasztó bizonyítékokra fittyet hányva, hevesen tiltakozik az ellen, hogy köze lenne a Washington Postban publikáló Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásához. Eközben célzásokat tesz arra, hogy kritikus szerepet játszik a világgazdaság működésében. Más szóval burkoltan azzal fenyegetőzik, hogy a világ legnagyobb olajtermelőjeként az égbe tudja lökni a fekete arany árát, ha visszafogja kitermelését.

Szakértők nem tartják ugyan valószínűnek ezt a forgatókönyvet, de nem is zárják ki, ha Washington az ügy miatt szankciókat vezet be Rijád ellen.

Lamentálnak az elemzők

Úgy véljük, hogy a szaúdi vezetés erősen vonakodna bevetni az olajfegyvert, miután ezzel aláásná azt az imázsát, hogy az olajpiac egyfajta "központi bankjaként" biztosítja a világ olajellátásának stabilitását - vélik az RBC bank elemzői. Ezért a kitermelés korlátozása helyett valószínűbbnek tartják, hogy a szaúdi vezetés csendben elfelejti azt az ígéretét, miszerint az iráni olajkínálat mérséklődésére válaszul növeli országa exportját.

A perzsa ország a Trump-adminisztráció felújított gazdasági szankciói miatt szorulhat háttérbe a világ olajellátásában, ezért Donald Trump amerikai elnök arra biztatta a szaúdi vezetést, hogy lépjen a szomszédos ország helyébe az olajpiacon. A rijádi vezetés vette a lapot, azt ígérte, hogy érezhetően növelni fogja kitermelését az iráni olajexport elapadásával párhuzamosan.

Az ország közel van ahhoz, hogy elérje azt a határt, ameddig könnyen bővíteni tudja kitermelését - folytatódik az RBC elemzőinek értékelése. Ezért nem eshet nehezükre, hogy a közeljövőben szándékosan leálljanak az export növelésével.

Elmennek-e a falig

Bár a szakértők úgy vélik, hogy a szaúdi vezetés nem vezetne be olajembargót, emlékeztetnek arra, hogy az OPEC a királyság vezetésével már megtette ezt egyszer 1973-ban. Akkor a Jom kippuri háborúra válaszul, amelyben az USA erős támogatást nyújtott Izraelnek, korlátozták az USA-ba irányuló olajkivitelt. Az olajkartell negyedével vágta meg olajkitermelését, amivel energiaválságot okozott. A fekete arany hordójának ára három dollárról 12 dollárra ugrott. Az RBC elemzői nem tudják teljesen kizárni ennek a forgatókönyvnek a megismétlődését.

Caroline Bain, a Capital Economics tanácsadó cég vezető árupiaci elemzője egyetért kollégáival. Úgy véli, hogy bár Rijád egyelőre vonakodik a durva lépésektől, de ha egyszer rászánná magát ezekre, akkor a londoni Brent jelenlegi 81 dollár/hordós ára a kétszeresére ugorhat. A fekete arany augusztus óta 20 százalékkal drágult csak azért, mert a piaci szereplők számoltak az iráni export visszaszorulásával november elejétől. Emellett visszaesett a venezuelai kivitel is, így végül is egy szaúdi embargó az elve feszes piacot feszítené ki a végsőkig.

A fotó forrása: Shutterstock