Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Brent jegyzése az egy számjegyű tartományba csökkenhet, ha a világ legnagyobb olajtermelői, élükön Szaúd-Arábiával és Oroszországgal nem tudnak megállapodni olajkitermelésük korlátozásáról - idézte a CNBC a Fitch Solutions kutatóintézet elemzőinek várakozását. Az OPEC és az azon kívüli termelők (amelyeket együtt OPEC+ néven emlegetnek) a jelenlegi tervek szerint április 9-én találkoznak, hogy tárgyaljanak az elszállt olajkínálat letöréséről.

Legutóbbi egyezségük hivatalosan márciusban járt le, ami azt jelenti, hogy immáron semmi sem köti az országok kezét kitermelésük növelésében. Mások mellett Oroszország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok be is jelentették felpörgették olajkútjaikat. A Fitch Solution elemzői úgy becslik, hogy ennek eredményeként naponta több mint 20 millió hordó felesleg kerül a piacra, ami extrém nyomást gyakorol az árakra.

Bár nem valószínű, hogy a rendelkezésre álló tárolókapacitások elfogynak, ez olyan mennyiség, amely teszteli a világ olajipari logisztikai képességeit, köztük a szállítási lehetőségeket. Ez nyomhatja le a Brent árát olyan alacsonyra, ami szinte elképzelhetetlen - vélik a szakértők.

A fekete arany ára az év eleje óta felére esett, a hét első napján Brent 33,5 dollár/hordó körül, az észak-amerikai WTI 27,8 dollár/hordó alatt forgott. Nem véletlen, hogy a piaci szereplők azt találgatják, részt vehetnének-e az amerikai olajpala-termelők egy termelési korlátozásban? Ha igen az javítaná az egyezség létrejöttének esélyét. Ugyanakkor nem segítene azon, hogy az olajpiac egyensúlytalanságát alapvetően nem a túlkínálat, hanem a koronavírus-járvánnyal járó gazdasági válságból fakadó alacsony kereslet okozza.