Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nincs szükség a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) rendkívüli ülésének összehívására - jelentette ki hétfőn újságíróknak Szuhail bin Mohamed al-Mazrúj, az Egyesült Arab Emírségek (EAE) olajipari minisztere, kifejezve egyúttal reményét, hogy az olajár belátható időn belül a termelők és a fogyasztók számára egyaránt megfelelő szinten stabilizálódik.

Korai lenne felvetni egy rendkívüli OPEC-ülés témáját - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a szervezet legközelebb júniusban ül össze - hacsak valami drasztikus esemény közbe nem jön. A miniszter leszögezte, hogy az OPEC-nek nincsen az olajra kitűzött célára, és nem is lenne képes megoldani a jelenlegi piaci helyzetet. Mindemellett a szervezetnek nem is áll szándékában a mérleg nyelvének szerepét játszani - hangsúlyozta.

Az OPEC a kérdésben nem megosztott, hiszen ebben a helyzetben minden tagja egyaránt szenved - mutatott rá. Az OPEC csak a többi nagy termelővel összehangoltan lenne hajlandó beavatkozni a piaci folyamatokba - mondta. "A piac szabályozásának a felelősségét mindenki egyaránt viseli" - fogalmazott. "Nem csökkenthetjük a termelésünket minden egyes alkalommal, amikor valaki elárasztja a piacot, mem csökkenthetünk minduntalan, amikor lemegy az olaj ára."

A miniszter véleménye szerint az olajárak jelenlegi szintje a palaolaj termelőknek már nem kifizetődő. De miért éppen az OPEC-nek kellene termeléscsökkentéssel támogatnia a palaolaj termelést - tette fel a kérdést. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "nem háborút viselünk, nem vagyunk senki ellen". Egy termeléscsökkentés egyébként is csak átmeneti megoldás lehetne - mondta, hozzátéve, hogy a kitermelést inkább a palaolaj termelőknek kellene a kereslethez igazítaniuk.

A miniszter kijelentette, bízik benne, hogy az olajár mind a termelők, mind a fogyasztók számára megfelelő szinten fog stabilizálódni. "Ez csak idő kérdése" - mondta. "Az árak ilyen drasztikus mértékű esésére senki nem számított" - jegyezte meg. "Sajnos azonban nem tehetünk ellene semmit, mert a piac szempontjából jelenleg ez a jó döntés."