Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May brit miniszterelnök keresi megoldást, amellyel elfogadhatóvá teheti kormányának az EU-val kötött brexitmegállapodását a brit parlament képviselői számára - írja a Bloomberg. Enélkül katasztrofális vereség várhat rá az egyezmény december 11-ei szavazásán - az ellenzéken és a konzervatív kormánypártot támogató észak-ír unionista párton kívül a toryk 100 képviselője is nemet mondhat a kormány javaslatára.

Felmerült, hogy elhalasszák a szavazást, ám ezt cáfolta a Downing Street, főként azért, mert halasztásról is szavaznia kellene a parlamentnek. A kormányfő szerda délután elküldte fő parlamenti összekötőjét, Julian Smitht a konzervatív brexitereket összefogó European Research Group of Conservative csoport tanácskozására, hogy felhívja a figyelmet egy lehetőségre, amelynek elfogadása esetén a kétkedő képviselők esetleg megszavazhatnák a kormány brexittervét.

Újracsomagolt lehetőség

E szerint a parlamentnek megvan a lehetősége arra, hogy maximum két évvel - 2020 vége helyett 2022-ig - meghosszabbítsa az átmeneti periódust az ország de jure és de facto uniós kilépése között. Ennek hátránya, hogy a szigetországnak további két évig hozzá kellene járulnia az uniós költségvetéshez és érvényben maradna a szabad munkaerő-vándorlás (az unión belüli bevándorlás) lehetősége. Ugyanakkor ezzel a törvényhozás halogathatja az egyezség biztonsági tartalékának életbe lépését. Ezt az opciót a kormány oldalán igyekeznek úgy újracsomagolni, hogy a parlamentnek mintegy vétójoga van a tartalék élesítésére.

Mi ez a tartalék?

A válási egyezség biztonsági tartaléka akkor lépne életbe, ha az átmeneti időszak alatt az EU és az Egyesült Királyság nem tudna tető alá hozni egy új kereskedelmi megállapodást. Ebben az esetben az ország meghatározatlan ideig az EU-s vámunión belül maradna, Észak-Írország pedig ezen belül az egységes európai piac része lenne. Így tartanák fenn az ír-észak-ír határ szabad átjárhatóságát.

A kormány azért került lehetetlen helyzetbe ezzel kapcsolatban, mert a parlament alsóházának követelésére kénytelen volt nyilvánosságra hozni jogi főtanácsnoka, Geoffrey Cox szakvéleményét a válási szerződésről, amelyből fehéren-feketén kiderült, hogy a biztonsági tartalék életbe lépése esetén az Egyesült Királyság a végtelenségig tartó tárgyalásokat folytathat az EU-val az új kereskedelmi szerződésről, miközben a vámunióban marad.

Ez más szóval azt jelenti, míg az Egyesült Királyság az EU-ból az európai alapszerződés 50-es cikkelye alapján egyoldalú döntéssel kiléphet, ezt a megállapodást nem mondhatja fel ilyen módon, miközben szuverenitása a vámuniós tagság miatt korlátozott marad. Ez a perspektíva olajat öntött a brexitmegállapodást amúgy is ellenző brexiterek lángoló dühére és felpaprikázta az EU-ban maradás pártján lévőket is, mert a kint is vagyok, bent is vagyok állapota rosszabb az EU-tagságnál.

Mit válaszolhat az EU?

A brexitereket azonban nem sikerült megnyeri azzal, hogy az átmenet meghosszabbításának lehetőségét úgy tálalták, hogy a parlamentnek valójában "vétójoga van" a biztonsági tartalék élesítésével szemben. Egyikük azonnal jelezte, hogy a problémát nem a brit oldalon látják, hanem az unióén, ugyanis nyilvánvaló, hogy az EU nem járulna hozzá a kormánnyal tető alá hozott válási szerződés olyan módosításához, amelynek alapján a brit törvényhozás egyoldalúan felrúghatná az egyezséget.

A Financial Times elemzése szerint is valószínűtlen, hogy az EU elfogadná egy ilyen vétő lehetőségét. Mivel a biztonsági egyezség célja az ír határ nyitvatartása, amihez az EU-tag Ír Köztársaság ragaszkodik, az uniós tagállamoknak fel kellene adniuk a szolidaritásukat az írekkel, továbbá eddig fenntartott egységes fellépésüket az Egyesült Királysággal szemben. Biztos, hogy az Európai Parlament leszavazna egy olyan brexitmegállapodást, amely nem garantálja az ír határ jelenlegi státusának fenntartását.

Ennél is fontosabb, hogy eddig az EU brüsszeli vezetősége, illetve a francia és a német kormány is kiállt Írország mellett. Bár Berlinben, Brüsszelben és Párizsban is vannak fenntartások Dublin bizonyos elvárásaival szemben, egyelőre töretlen az egység. Igaz ugyanakkor az is, hogy szakértők szerint ennek igazi tesztje csak akkor jönne el, ha elérhető közelségbe kerülne az Egyesült Királyság válási megállapodás nélküli kizuhanása az EU-ból. Ez esetben a gazdasági káosz elkerülésének igénye esetleg felülírhatja az írekhez fűződő szolidaritás iránti elkötelezettséget.

Jöhet a WTO

Philip Hammond pénzügyminiszter, ismert Remainer a kormány brexittervének parlamenti vitáján elismételte, hogy ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnne meg, akkor Nagy-Britannia lenne a világ egyetlen olyan magasan fejlett gazdasága, amely kizárólag a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai alapján kereskedik az Európai Unióval - tudósított az MTI. Ez "nagyon-nagyon rossz" helyzetbe hozná a brit vállalatokat. A gazdaság máris fizeti az árát annak, hogy bizonytalanság övezi a szigetország és az EU jövőbeni kapcsolatrendszerét.