Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Khalid al-Falih szerint jövőre bővül a kereslet, és a piac egyensúlyba kerül anélkül, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) beavatkozna a kitermelésbe. A szaúdi olaj iránt továbbra is nagy a kereslet, ami vélekedése szerint pozitív, és az olajpiac magára találásának egyik jele lehet.

A miniszter szerint nem az az egyedüli járható út, hogy az OPEC-találkozókon a kitermelés csökkentéséről döntsenek, a jelenlegi szint fenntartása is indokolt, a fogyasztás bővülése, valamint a fejlődő országok és az Egyesült Államok gazdasági növekedése miatt.

Szeptember végén Algírban az olajtermelés mérsékelt korlátozásáról állapodtak meg előzetesen az OPEC tagállamai, amely szerint napi 32,5-33 millió hordóra fogják korlátozni a termelést a jelenlegi, becslések szerint 33,24 millió hordós napi szintről. A tagállamoknak 2008 óta első ízben sikerült ilyen megállapodásra jutniuk. Az olajminiszterek szerdán Bécsben találkoznak, hogy véglegesítsék a megállapodást. Az OPEC szeretné elérni, hogy a szervezeten kívüli országok, például Oroszország is csökkentse kitermelését.

Pénteken az európai tőzsdezáráskor - 17.30-kor - az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,49 dollár (3,07 százalék) csökkenéssel 47,51 dolláron állt.