Kereskedők beszámolója szerint egyre nagyobb nehézségekbe ütközik olyan alapvető élelmiszerek beszerzése, mint a rizs, az étkezési olaj vagy a gabonafélék, mert az olajembargó miatt az ország nem tudja kifizetni az élelmiszerszállítmányok árát. Bár az iráni kormány folyamatosan cáfolja, hogy a szankciók jelentősebb gondokat okoznának a gazdaságnak, a Reuters által megkérdezett nemzetközi árukereskedők arról számoltak be, hogy nagy fennakadások vannak az importban, és nem csak az élelmiszereket tekintve. Sok áruval megrakott hajó vesztegel Irán partjainál, és a kereskedők már nem is nagyon vesznek fel új megrendeléseket, mert nehezen megy a pénzbehajtás.

Malajziai exportőrök például teljesen leállították a létfontosságú élelmiszernek számító pálmaolaj szállítását, rizst sem kap eleget az ország, mert nem tudtak érte Indiának fizetni, és ugyanezen okból közel felére csökkent az Ukrajnából származó kukorica mennyisége.

A kibontakozó élelmiszerhiány miatt egyre drágább lesz minden: a kenyér ára december óta a háromszorosára emelkedett, egy kiló rizs öt dollárba kerül, míg tavaly csak két dollár volt az ára. A hús kilója átlagosan 30 dollár, eközben az átlagfizetés havi 350 dollár körül van a 74 milliós országban.