Jöhet az 500 forintos benzinár?

Olyan kockázatok fenyegetik az olajkitermelést, hogy egészen komoly ellátási gondok adódhatnak a világpiacon, és ehhez nincs szükség arra, hogy Irán és Szaúd-Arábia, illetve az USA katonai konfliktusba bonyolódjon egymással. Bár ez sem kizárt.
Komócsin Sándor, 2019. április 24. szerda, 19:31
Fotó: Pixabay

Lezárhatja-e Irán a Hormuzi-szorost válaszul arra, hogy az USA felújítja az ország elleni gazdasági szankciókat? Ezt találgatják az elemzők - derült ki a CNBC beszámolójából. Teherán rendszeresen ezzel a drasztikus lépéssel fenyegetőzik, amikor kiéleződik a konfliktusa szomszédaival és az Egyesült Államokkal. Ezen a tengeri útvonalon halad át a világ vízi olajszállításainak jelentős része, így ezt a fenyegetőzést tanácsos komolyan venni.

Donald Trump, az USA elnöke megfenyegette a világ összes országát Monacótól Kínáig, hogy ne merjenek május 1-je után olajat venni a perzsa országtól, mert másnap kizárják az összes cégüket a világ pénzátutalási rendszeréből, amely amerikai irányítás alatt áll. Ez a döntés meglepte a piacokat, ugyanis a garabonciás államfő novemberben azzal lepte meg az olajkereskedőket, hogy Irán nyolc legnagyobb importőrének felmentést adott az embargó alól.

Ezzel akarta elkerülni, hogy a hirtelen csökkenő olajkínálat felverje a fekete arany árát, amit az amerikai üzemanyag-vásárlók is megéreztek volna. Most viszont úgy látja, hogy elsősorban Szaúd-Arábiára, az OPEC legnagyobb olajtermelőjére támaszkodva pótolhatják a az iráni olajat, ezért megszigoríthatják a korlátozásokat.

Jött a válasz

Válaszul a teheráni rendszer félhivatalos hírügynöksége, a Fars News Agency idézte Alireza Tengseirit, az iráni Forradalmi Gárda tábornokát, aki kijelentette, hogy ha országát kizárják a Hormuzi-szoros olajforgalmából, akkor válaszul lezárják a vízi utat. A Barclays bank elemzői szerint a világ tengeri olajforgalmának ötöde halad át a szoroson. Az elemzők egy része nem veszi komolyan a teheráni fenyegetést, mert sokszor elhangzott következmények nélkül, a Barclays szakértői azonban valós kockázatnak tartják.

Ugyanakkor nagyobb gondot látnak abban, hogy Szaúd-Arábia most később fog reagálni az USA-iráni viszony fordulatára, mint novemberben. Akkor arra számítottak, hogy Trump kemény lesz, ezért előre felfuttatták a kitermelést, hogy pótolják a kieső iráni olajat, ám az elnök engedékenynek bizonyult, így a plusz szaúdi olaj túlkínálatot eredményezett a piacon. Most addig várnak a kitermelés növelésével, amíg az iráni olaj eltűnik a piacról, így átmeneti hiány jelentkezhet a kínálatban, ami felfelé tolhatja az olajárat.

Rosszabb is lehet

A helyzet azonban sokkal rosszabb is lehet, és a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a legnagyobb veszély nem egy tényleges erődemonstráció vagy akár katonai összecsapás a Hormuzi-szorosban, hanem Irán képessége arra, hogy kibertámadásokat indítson más országok ellen. A legnagyobb veszélyen a szaúdi olaj-infrastruktúra van. Ha ennek működésében zavarokat tudnak okozni, akkor borulhat Trump terve, miszerint szaúdi olajjal pótolja az iránit - figyelmeztetnek az Eurasia Group kutatóintézet szakértői. És ennek a benzinkutaknál is brutális következményei lehetnek.

Összességében hosszú meccsre számítanak a szakértők. A Trump-adminisztráció olyan követelésekkel bombázza Teheránt, amelyek messze túlmennek az ország atomprogramján. Például az ország rakétafejlesztését is le akarják állíttatni. A szakértők nem számítanak arra, hogy az iráni vezetés engedni fog ezekben az ügyekben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2019.04.25 12:07

ez a forintot a béka seggé alá gyengítő gazdaságpolitika eredménye.

a paraszt örül, hogy forintban nő a bére, miközben valójában csak a forint hígul, reálértékben ugyanannyit keres, mint 10 éve.

egy éve 251 ft volt egy dollár, ma meg 289 ft, ami brutális 15% os forintgyengülés egyetlen év alatt, nem csoda, hogy minden nyersanyag rohamosan drágul forintban, így a benzin ára is az egekbe katapultál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.04.25 10:44

Amióta van OPEC és az USA lepaktált a Szaudiakkal (átverve őket iraki fenyegetést hazudva) azóta az olajárnak semmi köze nincs a valósághoz. Madzagon rángatják az árfolyamot az OPEC tagok és mindenkit megölnek, aki dolláron kívül más valutanemben/aranyban is hajlandó olajat eladni (a legutóbbiak Szaddam és Kadhafi). Mellesleg csak ez tartja vezető tartalékvaluta szerepben a dollárt, amit innentől más kárára(is) szabadon inflálhat az USA.

Szóval ez megintcsak egy gerjesztett olajválság lenne, mit eddig az összes többi.
A problémájuk az áremelkedéssel csak az, hogy ezzel az Oroszokat erősítik. De lehet, hogy kitaláltak egy olyan húzdmeg-ereszdmeg játékot, ami mindenképp pozitív az USA-ból nézve. Mert végülis ők is már nettó exportőrök nyersolaj tekintetében...
Vagy ennyire rá lennének már szorulva az olajáremelkedésre?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.24 22:40

@na4: ahhoz az oroszoknak és a kínaiaknak is lesz 1-2 szava, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.04.24 22:23

Iran-t lesöprik a Földről, mint Szaddam Husszeint ha ugrál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html