Meghökkentő változás a jóslatban: lehet, hogy túl vagyunk a csúcson

Elképzelhető, hogy 2019 volt az utolsó év, amelyben még az egy évvel korábbihoz képest növekedett a világ olajfogyasztása és innen, ha lankásan is, de lefelé vezet az út. Az olaj 100 éves diadalmenete után elindult a történelem szemétdombja felé.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 14. hétfő, 19:07
Fotó: Reuters

A világ egyik legnagyobb olajmultija, a BP gyökeresen megváltoztatta várakozásait az olajkitermelés jövőjét illetően. A vállalat elemzői úgy vélik, hogy a koronavírus-válság felgyorsítja a világ energiaiparának átállását a fosszilis energiahordozókról az alternatív forrásokra - idézi a vállalat legfrissebb stratégiai tanulmányát a Financial Times. A BP óvakodik attól, hogy előrejelzéseket adjon, e helyett lehetséges forgatókönyvekről beszél, de ezekből kapásból hármat készítettek a cég szakértői.

A három várakozásban az a közös, hogy arra számítanak: a következő 30 évben fokozatosan csökkenni fog a kőolaj iránti kereslet. Azaz: véget ér a fekete arany diadalmenete, amely az elmúlt 100 évet jellemezte. Az első, a "business as usual" forgatókönyv abból indul ki, hogy a kormányzati energiapolitikák, a technológia fejlődése és a társadalmak érzékenysége ugyanúgy fog alakulni, mint az elmúlt években, azaz a kormányok nem gyorsítják fel a kőolaj kiszorítását a fogyasztásból, mert a választók nem igénylik ezt. Ennek az eredménye az lesz - így a BP -, hogy az olajkereslet helyreáll a koronavírus-válság után és a kitermelés a 2020-as évek elején érheti el a csúcsát.

Drámai változás

A két további forgatókönyv azzal számol, hogy agresszívebb intézkedéseket hoznak a klímaváltozás megelőzése érdekében, így az olajkereslet nem fog teljesen helyreállni a koronavírus-válság után. Ezt azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy a 2019-es napi 100 millió hordós fogyasztás volt a csúcs, és innentől kezdődik a lejtmenet. Ez drámai változás a BP korábbi előrejelzéseihez képest: tavaly például azt a várakozást fogalmazták meg, hogy az olajfogyasztás csúcsa a 2030-as évek elején lesz.

Az olajipar vállalatai és szakértői egyelőre csak találgatják, milyen hatása lesz annak, hogy idén a gazdaság karanténba zárása miatt tíz százalékkal visszaesett a világ kőolajfogyasztása. Azt, hogy érdemes a víziókat minél inkább konkretizálni, jól mutatja, hogy áprilisban "megtörtént a lehetetlen" is az olajpiacon, miközben az idén már szinte biztosan kevesebb olajat fogyaszt majd a világ, mint a tavalyi, amúgy szintén szegényes évben. Nagy kérdés, milyen hosszabb távú hatásai lesznek például az utazások elmaradásának - ha óvatosabbá válnak az emberek, az nem marad hatás nélkül például a légi közlekedésre, amely a legnagyobb üzemenanyag-fogyasztó ágazat, s ezért kedves az olajipar szívének.

Azért csak óvatosan...

Az, hogy az olajfelhasználás eléri a csúcsát, még nem jelenti azt, vége az olajkorszaknak. A fekete arany nem adja meg magát könnyen, a felhasználás visszaszorulása évtizedeken át tartó, lassú folyamat lesz - mondta a brit üzleti lapnak korábban Bernard Looney a BP frissen kinevezett vezérigazgatója. Ugyanakkor a kilátások megváltozása az olaj jövőjével kapcsolatban átformálja a befektetői várakozásokat. Nyilván egyre kevésbé lesznek hajlandóak finanszírozni az új olajkutatási projekteket.

A BP a nyár végén jelentette be, hogy kitermelését 40 százalékkal csökkenti, miközben az alternatív energiahordozók felhasználását a tízszeresére akarja növelni 2030-ig - és 2050-től nettó szén-dioxid-semleges tevékenységet kíván folytatni. Ezzel összefüggésben a multinacionális vállalat azt is jelezni akarta, hogy az energiapiac kilátásai a következő 30 évre igen bizonytalanok.

Az egyik nehezen kalkulálható tényező a közlekedés energiahatékonyságának és elektromos átalakításának alakulása. A földgáz lassabban fog visszaszorulni, mint az olaj, mert a kis pénzű feltörekvő országoknak átmeneti üzemanyagként szolgál a fosszilis és a megújuló energiahordozók korszaka között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.09.15 19:17

@terabit: "Jósolni nehéz, főleg ha a jövőről van szó" - Niels Bohr Nobel díjas dán fizikus :-)))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.09.15 11:49

@antitroll:
A jovedeki ado lesz itt a nagy kerdes. Amig az aram araba nem epitenek ilyen adot az uzemanyagok ara pedig zuhan, akkor azt az allamok is meg fogjak erezni. A fidesz mar trukkozik is a jovedeki adoval, tovabb sarcolva az embereket, pedig pont, hogy a kozelkedes olcsosaga lenne a jarhato ut, amerika abbol el evtizedek ota.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.09.15 09:24

Ha és amennyiben a világpiacon valóban csökkenne tartósan a kőolaj igény, akkor az árcsökkentő tényező lehet, mert a most ennek exportjából élő országok igyekeznek a bevételeiket növekvő eladásokkal kompenzálni. A korábbi olajkartell emiatt összeomlik, mert az exportőrök közötti érdekellentétek nagyobbak lesznek, mint a kartellezés. Ennek jelei már láthatók. Ráadásul részben pont maguk idézték elő az árak magasra srófolásával, másrészt az importőrök, akik több okból is még tovább drágították extra adókkal.
Utóbbiak nem hiszem, hogy felhagynak ezzel, még akkor sem, amikor az árak tényleg bezuhannának.

Szóval HA, ismétlem HA (!) igaz a cikkben leírt prognózis és mondjuk az elkövetkező 3 évben nem nő tovább az olajigény, az drámai változást idéz elő a kőolaj kitermelők közötti "együttműködésben" és az árak a világpiacon akkor kezdenek majd igazán erodálódni.
A felhasználók szempontjából azonban ez nem lesz ügydöntő. A kormányaik egyelőre abban érdekeltek, hogy a kőolaj és feldolgozott termékeinek importja csökkenjen csökkenjen, a belföldi árak magasak maradnak.

A nagy kőolaj kitermelő társaságok már tudják ezt, láthatóan növelik a megújuló termelésben már meglévő részesedésüket és nem azért, mert annyi pénzük van, hogy nem tudják másra elkölteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.15 08:57

A legnagyobb olajcégek rengeteg műanyagot készülnek a világra szabadítani
a legnagyobb olajipari óriások, így az ExxonMobil, a Shell és a Saudi Aramco mind növelni akarják a műanyaggyártásuk mértékét az elkövetkező években.
Jelenleg a kőolaj-felhasználásnak mintegy 14 százalékát teszik ki a petrolkémiai anyagok, azaz többek között a műanyagoknak az előállítása, és az előrejelzések szerint 2020 és 2050 között a kőolaj iránti kereslet növekedésének mintegy feléért felel majd ez az ágazat. A Világgazdasági Fórum előrejelzése szerint is a műanyaggyártás mértéke a duplájára nőhet a következő 20 évben.
Bővebben:
https://444.hu/2020/01/21/a-legnagyobb-olajcegek-rengeteg-muanyagot-keszulnek-a-vilagra-szabaditani
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.15 08:51

@terabit:
Tizenkét milliárd hordónyi olajkincsre bukkantak Afrika közepén
Szinte biztosra vehető, hogy az olajipari feltárásoknak jó ideig nem lesz még vége.
A világ legnagyobb természetvédelmi területe fekete aranyat rejt

A Szaharától délre eső térség egyik legnagyobb olajlelete különleges helyen található. Ez pedig nem más, mint a világ jelenleg legnagyobb természetvédelmi területe, az öt ország - Namíbia, Botswana, Angola, Zambia és Zimbabwe - határainál található, mind az öt állam területére jócskán benyúló Kavango Zambezi határközi természetvédelmi terület, avagy angolos nevén: Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area. 2020.07.01. 09:35
https://www.origo.hu/gazdasag/20200624-mlliard-hordo-olaj-afrika.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html