Olajpénzekkel segíthetik ki az IMF-et

Szaúd-Arábia segítheti ki az IMF-et, melynek következtében az közel-keleti ország nyugati befolyása is megnőhet.
NAPI Online, 2008. november 3. hétfő, 09:31
Fotó:

Sikeresnek tűnik Gordon Brown kalapozása: az Öböl-menti térségben látogatást tevő brit miniszterelnök lát esélyt arra, hogy Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajkitermelő országa pénzforrásokhoz juttatja a Nemzetközi Valutaalapot, így az továbbra is segítséget jelenthet a válság sújotta gazdaságoknak.

Az olajkitermelő országok az elmúlt években - a magas nyersanyagáraknak köszönhetően - több mint ezer milliárd dollár bevételre tettek szert, ennek köszönhetően elegendő forrással rendelkeznek a segítséghez - fogalmazott Brown.

Brown több száz milliárd dollárt remél az IMF 250 milliárdos tartalékának kibővítéséhez, melyből 30 milliárddal Izlandot, Magyarországot és Ukrajnát segíthetik ki, Pakisztán pedig 5 milliárd dollárért folyamodott.

A szaúdi királyságnak jelenleg több mint 500 milliárd dollár tartaléka van külföldi eszközökben, s mivel a határokon belül nem tudták elkölteni az idei év olajból származó bevételeket, annak felét külföldön - így többek között amerikai kincstárjegyekbe - fektették be.

Múlt héten katari és Abu Dhabi-i befektetők 5,8 milliárd dollárral segítették ki a Barclays bankot, de Robert Kimmitt, az amerikai pénzügyi tárca második embere is járt már a térségben, hogy ígéretet kapjon az amerikai befektetéseket biztosítására.

A keletről érkező segítség az Öböl-menti országok növekvő befolyását is jól tükrözi, egyes vélemények szerint a jövőben a nagy olajtermelők lehetnek a nyugati országok legnagyobb szövetségesei. A mostani segítséggel Szaúd-Arábiának az alap vezetésébe is nagyobb beleszólása lehet.

A világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G-20-ak november 15-én gyűlnek össze Washingtonban, hogy a világgazdaság helyzetéről és kilátásairól tárgyaljanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK