Olajtartalékait követeli Prága Németországtól

A cseh kormány felszólította a német hatóságokat, hogy segítsenek visszaszerezni azt a kőolajat, amelyet Csehország korábban a német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
MTI-Eco, 2015. február 15. vasárnap, 17:34
Fotó: Reuters

A Viktoriagruppe ellen a közelmúltban csődeljárás indult, és az ügyet kezelő biztos zárolta a cég raktáraiban található összes kőolajat, beleértve azt is, amelyet a korábbi cseh kormányok helyzetek el a cégnél. A csődkezelő biztos szerint nem bizonyítható, hogy a kőolaj egy része a cseh államé. "Az ügy komoly problémát jelent a cseh-német kapcsolatokban" - nyilatkozta Bohuslav Sobotka miniszterelnök vasárnap a cseh közszolgálati hírtelevízióban (CT24).

Sobotka elmondta, hogy a kérdést pénteken Arndt Freytag von Loringhoven prágai német nagykövettel is megtárgyalta, aki segítséget ígért. A diplomata szerint a két fél szakértői megbeszélik, hogyan lehet visszajuttatni a cseh állam tulajdonában lévő kőolajat Csehországba.

Korábbi cseh sajtóértesülések szerint a bajor Kraillingben tárolt kőolaj értéke több százmillió korona, és fedezi Csehország kétnapi olajfogyasztását. A cseh állam 95 napra elegendő kőolajtartalékkal rendelkezik.

Pavel Svagr, az állami anyagi tartalékokat kezelő hivatal (SSHR) elnöke vasárnap délután a prágai köztelevíziónak azt mondta, hogy az üggyel kapcsolatban akár másfél milliárd koronás kár is érheti a cseh államot. Szerinte a Viktoriagruppe raktáraiban lévő cseh kőolaj értéke mai árakon egymilliárd korona. Ugyanakkor a cég jelenleg már 200 millió koronával tartozik a cseh államnak, míg a cseh vám- és adóhivatal követelései a Viktoriagruppe irányában további mintegy 300 millió koronát tesznek ki.

Sobotka felkérte a német felet, hogy a 2004-ben megkötött államközi szerződés keretében járjanak el. "Ez a szerződés jogot ad a Cseh Köztársaságnak arra, hogy energiatartalékait bármikor elszállíthassa Németország területéről" - mutatott rá a cseh kormányfő. "A korábbi jobboldali kormányok részéről nagy hiba volt, hogy Csehország anyagi tartalékainak jelentős részét külföldön helyezték el" - bírálta elődeit a miniszterelnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK