Az olasz parlament költségvetési irodája (UPB) kedd este elutasította a 2019-es költségvetési törvényjavaslatot, mondván, hogy túl optimisták az előirányzatok - idézi az MTI.

A 2014-ben létrehozott UPB független szervezet. Az államháztartás átláthatóságának és megbízhatóságának biztosítására felállított testület ellenőrzi, hogy összhangban állnak-e a költségvetési sarokszámok az Európai Unió által rögzített célokkal.

A kormány úgy számolt, hogy jövőre 1,5 százalékkal bővül a bruttó hazai termék (GDP), miközben az UPB 1,1 és 1,3 százalék közötti, a nemzetközi intézmények többsége, például a valutaalap, 1 százalék körüli gazdasági növekedésre számít.

Giovanni Tria gazdasági miniszter a szenátus és a képviselőház pénzügyi bizottságainak szerdán tartott ülésén azt vetette a költségvetési iroda szemére, hogy előrejelzései "részleges és elavult" adatokon nyugszanak. Az UPB véleménye "inkább cselekvésre ösztönöz bennünket, semmint okot ad arra, hogy visszavegyünk ambícióinkból" - mondta a miniszter.

A költségvetési iroda álláspontja nem kötelező érvényű, a gazdasági miniszter elutasíthatja megfelelő indoklás mellett.

Giovanni Tria ugyanakkor leszögezte, hogy a kormány mindent megtesz a piacok bizalmának visszaszerzéséért. Hangsúlyozta, hogy az olasz és a német államkötvények hozama közötti különbség jelentős emelkedése nem indokolt, "egy túlzott reakció", aminek nincs köze az olasz gazdaság erejéhez.

"Ez a költségvetés nem teszi kérdésessé az államadósság fenntarthatóságát. Nyilvánvaló, hogy a kormánynak meg kell próbálni visszaszerezni a bizalmat, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy visszaszerezze a bizalmat" - fogalmazott.

Dacolni fognak

Szavainak hatására csökkent az olasz államkötvények hozama: a kétéveseké 8 bázisponttal 1,64 százalékra, a tízéveseké pedig 2 bázisponttal 3,51 százalékra. A tízéves olasz és német államkötvények hozama közötti különbség 296 bázispontra mérséklődött.

A két miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini és Luigi Di Maio is sorompóba állt a költségvetési törvényjavaslat védelmében, lesöpörve az Európai Bizottság bírálatait, valamint az olasz központi bank és az állami számvevőszék figyelmeztetéseit.

"A költségvetési törvény nem változik. Egy tapodtat sem hátrálunk, mert ez a költségvetés segíti az országot. Pont." - fogalmazott Salvini szerdán.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga alkotta, júniusban hivatalba lépett olasz kormány azt tervezi, hogy jövőre GDP-arányosan 2,4 százalékot, 2020-ban 2,1 százalékot, 2021-ben pedig 1,8 százalékot ér el a költségvetési deficit. Az első javaslatban még mindhárom évre 2,4 százalékkal számoltak, kiélezve a feszültséget más euróövezeti vezetőkkel és csalódást okozva a befektetőknek, akik a hatalmasra duzzadt adósságállomány kordában tartását várják el Rómától. Az előző, baloldali kormány 0,8 százalékos hiánycélt vállalt a jövő évre, 2020-ra pedig az egyensúly megteremtését.