"A gazdasági helyzet az egész világon romlik. A jövő év is a recesszióé lesz. Meg kell tanulnunk jobban és kevesebb erőforrást használva termelni" - mondta a bankelnök.

Visco megdicsérte az olasz kormány takarékossági programját, szerinte az jó stratégia a válság ellen, de hangsúlyozta az intézkedések felgyorsításának fontosságát.

"Olaszország fontos lépéseket tett. Ám gondoskodnunk kell róla, hogy ne bizonytalanodjunk el, ne lassítsunk. A kormányzati intézkedéseket fel kell gyorsítani" - magyarázta.

Azt mondta, Olaszországnak nincs szüksége külső segítségre, de ez a hazai fejleményektől függ hosszabb távon.

"Ha a piacok megérzik, hogy Olaszországban fordulat történt, ha látják, hogy nem engedjük el a gyeplőt az államháztartási fegyelemben, és gondoskodni fogunk a (gazdasági) növekedésről, akkor Olaszországnak nem lesz szüksége a mentőalapokra. Sok függ saját magunktól" - idézte az olasz központi bank elnökét az újság.

Olaszország hazai összterméke (GDP) az első negyedévben 0,8 százalékkal volt kisebb a tavalyi utolsó negyedévinél, és 1,4 százalékkal a tavalyi első negyedévinél. Havi összehasonlításban a tavalyi harmadik negyedév óta, éves egybevetésben a tavalyi utolsó negyedév óta csökken az olasz GDP.

Az adatokat közlő olasz statisztikai hivatal az idei egész évre átlagosan 1,5 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít, jövőre azonban lehetségesnek tart 0,5 százalékos növekedést.