Ferenc a meglepetés - ez volt a Corriere della Sera főcíme. A legnagyobb olasz napilap "zseniális megoldásnak" nevezte a pápaválasztó bíborosok döntését, mely XVI. Benedek egykori "progresszív vetélytársára" esett. Az újság emlékeztetett arra, hogy a Joseph Ratzingert 2005-ben pápává választó konklávén Jorge Mario Bergoglio volt a második legtöbb szavazatot kapott jelölt.

"Geopolitikai" döntésről írt a Corrierében Vittorio Messori katolikus író, II. János Pál biográfusa, aki szerint Ferenc pápával a bíborosok "két missziót teljesítettek: latin-amerikait választottak és kúrián kívülit".

"Szent péteri forradalomról" írt a La Repubblica. A napilapnak nyilatkozó Hans Küng, a XVI. Benedek ellenfelének tartott német teológus "a lehető legjobb választásnak nevezte Bergogliót".

Az Il Messaggero szerint "a forradalmi konzervatív pápa most rendet tesz" a Vatikánban. A római napilap hangsúlyozta, hogy az "egyháznak sikerült ismét meglepetést okoznia. Senki sem várta, hogy ez a konklávé az előző pápaválasztás egyik esélyesét választja meg egyházfőnek." "Ferenc legyőzte a kúriát...az egyetemes egyháznak ezentúl nem magányos vezetője lesz" - írta az Il Fatto Quotidiano, a pápasága alatt elszigetelt XVI. Benedekre utalva.

"Fordulat és jelzés is ez egyszerre...a karriervágytól, hatalmi játszmáktól, kúriabeli csoportoktól legtávolabb álló bíboros lett a pápa" - hangsúlyozta a La Stampa hozzátéve, hogy konklávén még sohasem "nyert olyan bíboros, aki a korábbi konklávén második lett".

Az Il Foglio megjegyezte, Ferenc pápa olyan nevet "mert" választani, amelyet eddig még soha senki. Megválasztása után aranykereszt helyett egyszerűbb fémkeresztet viselt, és a bíborosokat nem uraknak, hanem testvéreknek szólította.

A kommentárok szerint Angelo Scolát a 28 olasz pápaválasztó bíboros közötti megosztottság "süllyesztette el". Az amerikai jelölteket pedig "főszereplési vágyuk" szorította háttérbe.

Az újságok beszámoltak az olasz püspöki kar tévedéséről, amely annyira biztosra vette Scola megválasztását, hogy a konklávé végén neki küldött gratuláló üzenetet, melyet utána gyorsan ki kellett javítani.