BUX
40021

Olasz népszavazás: megbukott Orbán ellenfele (frissített)

Az olasz népszavazáson földrengésszerű vereséget szenvedett Matteo Renzi kormányfő alkotmányreformja. Renzi mosolyogva elismerte vereségét és lemondott. Az euró 1,4 százalékkal 2015 márciusa óta nem látott szintre gyengült a dollárral szemben.

MTI, Napi.hu, 2016. december 4. vasárnap, 23:05

A szavazatok negyedének összeszámlálása alapján az olaszok 59-41 arányban elutasították a kormány alkotmány-tervezetét. A részvétel magas, 60 százalék körüli volt (bár a népszavazás érvényessége nincs részvételi arányhoz kötve). Északon sokan, délen kevesen szavaztak, a külföldön élő olaszok körében alig több mint 30 százalék volt a részvételi arány.

Matteo Renzi miniszterelnök - aki jelezte, hogy megvétózza az uniós támogatásokat, ha a kelet-közép-európai országok nem hajlandóak átvenni az Olaszországba érkező bevándorlók egy részét - lemondott. A nemek mellett az radikális baloldali Öt Csillag Mozgalom és az euroszkeptikus Északi Liga kampányolt, így a referendum az ő győzelmüket hozta. Az új miniszterelnököt az államfő jelöli.

A közös európai valuta az 1,06 dollár/eurós szintre gyengült amerikai társával szemben. Az S&P-500 tőzsdeindex 0,4 százalékkal csökkent, a jen - mint a bizonytalan időkben biztonságos befektetést ígérő menekülővaluta - erősödött az euróval és a dollárral szemben. A hétfő hektikus napnak ígérkezik az pénz- és értékpapírpiacokon.

Nagy átalakítás a cél

Az olasz voksolást - az osztrákhoz hasonlóan - külföldön is nagy érdeklődés övezte, hiszen ezt a népszavazást is annak indikátoraként értékelték, hogy mennyire törhetnek előre a populista jelöltek az Európai Unióban sorra következő francia, német, holland választásokon.

A referendum célja az volt, hogy a jelenleginél stabilabb politikai struktúra jöjjön létre Olaszországban - mondta Molnár Anna Olaszország-szakértő vasárnap reggel az M1-en. Szerinte ez elsősorban a parlament átalakítását jelenti, bár a reform egyéb elemekből is áll. Az országban 1948 óta működő "tökéletes kétkamarás rendszer" átalakítása után jelentős mértékben módosulna a szenátus hatásköre és létszáma. Ez gyorsítaná a döntéshozatalt és a jogalkotási folyamatot, illetve mérsékelné a költségeket..

Piaci sokktól tartottak

A szavazás előtt pénzpiaci aggodalmak a népszavazás miatt főleg az olasz bankokra összpontosultak, amelyek főleg a banki papírok zuhanásában, illetve a kockázati felárak megugrásában mutatkoztak meg. Olaszország Európa negyedik legnagyobb gazdasága, bankrendszerében pedig mintegy 360 milliárd eurónyi nem teljesítő hitel van, a probléma pedig leginkább a Monte dei Paschi di Sienát, Olaszország legöregebb és legnagyobb bankját érinti. A pénzintézetnek ötmilliárd eurónyi tőkére lenne szüksége az év végéig, enélkül ugyanis a csőd kockázata igen jelentős.

Kormányzati tisztviselők úgy vélekedtek, hogy a potenciális befektetőket a politikai bizonytalanság elriaszthatja, amennyiben a nemek kerülnek többségbe a vasárnapi referendumon.