Drámai előrejelzés Olaszországból: ez még a vírusnál is nagyobbat üthet

A Giuseppe Conte vezette kormány szétesését vetítették előre az olasz újságok szerdán, miután a két kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) között teljes az ellentét a járvány utáni gazdasági újraindulás és az EU-források felhasználása terén is.
K. Kiss Gergely, 2020. április 15. szerda, 15:34
Fotó: Getty Images

A politikai háttérinformációkban gazdag Il Foglio szerint Sergio Mattarella államfő nem titkolja egyre erősebb aggodalmát a Conte-kormány "erőtlensége" miatt, a belpolitikai döntésekben éppúgy mint az EU-val való együttműködésben. Mattarella úgy érzi, a miniszterelnök Giuseppe Conte a járványhelyzetben nem tudja biztosítani a központi irányítást, ami a tartományok, megyék és egyes városok önálló és gyakran egymással ellentétes rendelkezéseihez vezetett. Ez pedig a következő hetekben tervezett újrainduláskor "káoszhoz" vezethet.

Az államfőt ennél is jobban aggasztja a Róma és az EU közötti szembenállás, ami az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásainak feltétel nélküli felhasználását illeti, amelyre a Conte-kormány továbbra határozott nemet mond. Harminchat milliárd euró, az egészségügyre fordítandó támogatásról van szó Olaszország esetében, amelynek elutasításához a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) ragaszkodik. Az M5S által kormányra emelt Giuseppe Conte "alkalmatlannak" nevezte az ESM-forrásait.

Az M5S volt vezetője Luigi Di Maio, jelenlegi külügyminiszter idejét múlt megoldásról beszélt. Elemzők emlékeztettek, hogy az EU-ellenes párt megalakulása első éveiben az ESM-elleni harcot tűzte ki zászlajára, ezért nem engedhet most ebből. Az EU-tól való pénzügyi függésre nemet mond a jobboldali Matteo Salvini vezette Liga, valamint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) is.
A másik kormányerő Demokrata Párt (PD) viszont támogatja az európai források felhasználását.

A helyzet elkeseredettebb mint amilyennek tűnik

- idézte a PD-főtitkár Luca Zingarettit a Corriere della Sera. A baloldali párt egyre inkább önálló politikát képvisel úgy látva, hogy Giuseppe Conte kizárólag az M5S érdekeit követi. Ezen kívül a PD szerint a miniszterelnök nem készítette fel Olaszországot a májusban tervezett gazdasági újraindulásra sem. Miközben Spanyolország és Franciaország már kész újraindulási tervet mutatott be, Róma még csak most mérlegeli a gazdaság talpraállításainak lehetséges útjait.

A PD az ESM-források használatát szorgalmazza az olasz gyáriparosok, valamint az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) támogatásával. A PD azt az álláspontot képviseli, hogy minden rendelkezésre álló forrást el kell fogadni, nehogy Olaszországot a piac "szétmarcangolja". Az olasz GDP előrejelzések szerinti több mint 9 százalékos esése "infarktussal" fog felérni. Ennél rosszabbat csak Görögországban várnak. A baloldali kormánypárt úgy látja, az újraindulás "tragédia" lesz, mivel akkor fog kiderülni, hány millió olasz veszítette el munkáját és bevételét. Giuseppe Conténak a járvány első heteiben nőtt népszerűsége máris csökkenést mutat.

Silvio Berlusconi a jobbközép FI elnöke az Il Giornale szerdai számában nyílt levélben "abszurd tévedésnek" nevezte, hogy a római kormány lemondjon az ESM kínálta segítségről. Ezzel Berlusconi elszakadt saját jobboldali szövetségeseitől, a Ligától és az FdI-től is.
Az Öt Csillag Mozgalom jelenlegi ideiglenes vezetője, Vito Crimi, aki a januárban lemondott Di Maio helyét vette át, az Il Fatto Quotidianónak úgy nyilatkozott, hogy az ESM támogatásával Luca Zingaretti "megkérdőjelezi a Conte-kormány létét".

Sajtókommentárok szerint a tavaly szeptemberben felállt M5S-PD kormányt nem az új koronavírus-járvány, hanem azt követő olasz gazdasági helyzet buktatjatja meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ballada, 2020.04.16 17:43

Az euróval már korábban szétverték Olaszországot, EU cumizók tanulhatnának belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.04.16 10:21

Olaszország nem olyan jól szervetett, mint Magyarország. Az olaszoknál egyszerre több politikai tömörülés próbál minél többet ellopni magának az EU pénzekből, eközben folyamatosan zavarják egymás lopási hatékonyságát. Magyarországon 30 éve mindig az aktuális kormánypárt osztja a lapokat, nálunk a korrupció is tízszer gördülékenyebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.04.16 00:07

Persze, hogy nincs koncepció a gazdaság újraindítására.
Arra várnak, hogy lesz eurokötvény és ezzel az olcsó pénzzel majd folytathatják ott a sziesztát és a fiesztát mind eddig már évtizedek óta. Büdös nekik a munkával a pénzkereset. Az eurokötvényeket meg majd visszafizeti az EU közösen azon belül is a takarékos németek meg a hollandok.
Na ezért tiltakozik kézzel lábbal ez ellen a német meg a holland.
Ne gondolja senki, hogy véletlen olmlott össze a Genovai híd meg pár napja a másik az olaszoknál. Ez az általános slendriánság miatt van ami jellemző az olaszokra és más déli államokra is (görög, spanyol, portugália). Jó ez úgy ahogy van... Az se véletlen, hogy az olaszoknál meg a spanyoloknál alakult ki koronavírus gócpont és most ehhez jön még a török is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.04.15 16:00

Ez úgyis csak egy roncskoalíció volt arra, hogy Salvinit kigolyózzák. Ez nem stratégia egy nemzet megmentésére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html