Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány olaszországi lefolyásával kapcsolatban egy komoly rejtély foglalkoztat sokakat. Ez pedig az, hogyan lehetséges, hogy a 60 millió lakosú országban több a halálos áldozat, mint bárhol másutt a világon - írja a Bloomberg. Az egyik lehetséges magyarázattal az Olasz Egészségügyi Minisztérium állt elő: az, hogy az idén a szokásosnál jóval enyhébb volt az influenzaszezon.

Ez bármely más évben kifejezetten jó hír lenne, a jelentés szerint ugyanis a 2019-2020-as influenzaszezon jóval kevesebb áldozatot szedett az időskorú olasz lakosság körében, mint az átlag. Az idős emberek, illetve a krónikus betegségekben szenvedők, akiket az influenza novembertől januárig megkímélt, különösen jó célpontot nyújtottak a Covid-19 betegséget okozó vírusnak.

A minisztériumi jelentés szerint a kevesebb influenza okozta elhalálozás oda vezetett, hogy a szokásosnál magasabb lett a különösen sérülékenyek aránya. A jelentésben 19 olasz város adatait vizsgálták meg március 21-ig bezárólag. A lakosságnak ezt a sérülékeny részét találta meg a vírus február végétől, és lehetséges, hogy ez tette különösen súlyossá a járvány lefolyását Olaszországban.

A hírügynökség összeállítása szerint a több mint 12 ezer olaszországi halálos áldozat nagy része az észak-olasz városokból került ki, ahol az idei szezonban az átlagosnál 6 százalékkal alacsonyabb volt az influenza halálos áldozatainak aránya a 65 év felettiek körében. A dél- és közép-olasz városokban az elmaradás 3 százalékos volt a korábbi évek átlagához képest.

A jelentéshez csatolt ábra szerint a Covid-19 halálos áldozatainak száma a 65 év felettiek körében március 21-ig már elérte az előző két influenzaszezonban elhunytak számát, de még alatta volt a 2016-2017-as időszakban regisztráltnak. Ugyanakkor az idei szezonban az enyhe időjárás miatt az influenza sokkal kevesebb áldozatot követelt - áll a jelentésben.

Fontos megjegyezni, hogy az anyag nem azt állította, hogy a Covid-19 járvány súlyossága alacsonyabb lenne, vagy megegyezne egy szokásos szezonális influenzáénál. Mindössze azt, hogy az átlagosnál magasabb olasz halálozási arány kialakulásában szerepet játszhatott az, hogy idén a megszokottnál enyhébb volt az országban az influenzaszezon.