A visegrádi országok miatt pattant ki politikai vita Olaszországban

Provokációként értékelték a jobbközép ellenzéki koalíció pártjai Giuseppe Conte miniszterelnök kérését, hogy az "olasz nemzeti érdeket szolgálva" érjék el a visegrádi országok együttműködését Róma európai uniós megsegítésében - írja az MTI az olasz sajtó nyomán.
Szász Péter, 2020. június 14. vasárnap, 13:26
Fotó: AFP

Mariastella Gelmini, a Hajrá Olaszország képviselőházi frakcióvezetője kijelentette, hogy Giuseppe Conte így próbálja belekeverni az ellenzéket abba, hogy az Európai Unió nem támogatja feltételek nélkül a kormány elképzeléseit az európai gazdasági helyreállítási alap forrásainak elosztásáról.

"A Hajrá Olaszország az Európai Néppárt tagja, és nincs szüksége a miniszterelnök sürgetésére, hogy Olaszország érdekeiben járjon el" - hangoztatta Gelmini. Hozzátette, Giuseppe Conténak felesleges volt külön találkozót rendezni ahhoz, hogy az európai intézmények vezetői reformokat kérjenek Olaszországtól.

Giuseppe Conte az Európai Unió vezetőivel, valamint az olasz gazdasági és társadalmi élet képviselőivel szombaton kezdett egyhetes találkozó nyitónapján felhívást intézett az ellenzéki pártokhoz, amelyek távol maradtak az egyeztetésről. Conte segítségre szólította fel a találkozóról szerinte igazolatlanul hiányzó, "a visegrádi politikai erőkhöz és kormányokhoz szorosan kötődő" ellenzéki jobboldali pártokat. Olaszország nemzeti érdekeit tartva szem előtt lépjenek fel azokban az európai uniós tagállamokban, amelyeket jobboldali kormány vezet, különösképpen a visegrádi országokban, amelyek ellenzik az Európai Bizottság által javasolt irányvonalat! - kérte tőlük.
Giuseppe Conte a segítségért cserébe azt ígérte, nyilvánosan elismeri az ellenzék közreműködését.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke provokációnak  nevezte Conte kijelentéseit. Azt kérdezte, hogy az európai intézmények vezetőivel egyeztető olasz kormányfő "ezzel a piacoknak akar üzenni, vagy egyszerűen dilettáns".

Azonnali olasz nemzeti intézkedéseket sürgetett Matteo Salvini, a Liga párt vezetője, amely szerint a kormány a talán egy év múlva megérkező forrásokkal számol, "Brüsszel és Berlin kényelmesen hozott döntéseire várva". 
Salvini megjegyezte, miközben Conte brüsszeli professzorokkal, milliomosokkal egyeztet, ő a Liga vezetőjeként az országot járja az olaszok nehézségeinek megértésére.

A római találkozón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője átfogó gazdasági reformokat szorgalmazott Olaszországtól.

Az Európai Bizottság által javasolt 750 milliárd eurós európai gazdasági helyreállítási alapból, amely 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna, a tervek szerint Olaszország 173 milliárd eurót kap, noha ezzel kapcsolatban még zajlanak a tárgyalások az EU tagállamai között.

Conte június 17-én a parlamentben is beszámolót tart kormánya gazdasági terveiről, valamint az európai uniós források tervezett felhasználásáról. Vasárnapi sajtójelentés szerint az olasz kormány az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM)korábban Rómától elutasított forrásai felhasználását kéri júliusban Spanyolországgal és Portugáliával együtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.06.14 22:46

Semmi nem menti meg őket. Végük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.06.14 17:11

@DrNemoda: Elég vicces mikor azok vetítenek akik saját országuk pénz szerzése ellen lobbiznak, főleg akkor mikor haverjaik az ellenzéket saját országuk pénzszerzése mellett akarják lobbiztatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

volvo, 2020.06.14 16:43

@DrNemoda:" Gyurcsány próbálta felszínen tartani a hajót"Te vagy az az ember aki hisz a, Dobrev Adolf Klára európai minimál bré-és európai minimál nyugdíj ígéretben
Szegénykém vizsgáltasd meg magad a szadeszos trezorröfi vel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.06.14 13:46

Nyilván egyeztetett a hiszti orbánékkal meg a lengyelekkel ! És nem hiszem, hogy szlovákok meg a csehek részt vennének benne ! Salvini járja az országot és lázít, ahogyan nálunk is orbán járta az országot és Gyurcsány próbálta flszínen tartani a hajót. Becstelen politikai népség ez a néppártosodott fasiszta bagázs ! És ha onnan ki lesznek hajítva, akkor nyíltan követeli majd az egyeduralmat nemzeti alapon ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html