Darázsfészekbe nyúlt a magyar államtitkár Olaszországban

Pénteken kezdődött el az olasz kormány baloldali populistáit a koalíciós partner szélső jobboldallal konfliktusba keverő XIII. Család Világkongresszus rendezvény. Az abortuszellenes, nők jogait csorbítandó nézetekkel megtűzdelt radikálisan konzervatív eseményen Novák Katalin családügyi államtitkár is felszólalt. A kormánypártok élesen szembe kerültek egymással Veronában.
Szabó Dániel, 2019. március 30. szombat, 09:44
Fotó: AFP - Kisbenedek Attila.

Háromnapos, vasárnapig tartó szélsőséges, populista jobboldali konferencia kezdődött pénteken az olaszországi Veronában, melynek témája papíron a családvédelem, de valójában az abortusz, a melegházasság, a nőjogok és a mesterséges megtermékenyítés ellenfelei gyűlnek össze rajta. A XIII. Család Világkongresszus éppen ezért komoly szembenállást hozott a baloldali Öt Csillag Mozgalom, a nagyobbik kormánypárt, és a szélső jobboldali, a Fidesszel szimpatizáló és a konferencián részt vevő Liga között, amely a központi irányítás kisebbik tagja.

Nem is meglepő, hogy a megosztottság odáig fajult, hogy a populista Öt Csillag által támogatott ellentüntetés is lesz a hétvégén a rendezvény ellen, miközben azon a kormány másik fele az ellendrukkerek, a "családvédelmi" szimpatizánsok között áll. A balos párt közleményében is elhatárolódott a kongresszustól: "Megdöbbenve látjuk olyan eszmék terjedését, amelyek az eddig kiharcolt jogokat tagadják, és egy civilizált országot, mint a miénk, visszavetnének a múltba, ami egy nagyon veszélyes kulturális folyamatot indíthat be" - írták.

Az Öt Csillag Mozgalom baloldalához közelálló Il Fatti Quotidiano napilap azt írta, hogy a mostani kongresszus valójában Salvini találkozója fideszes és putyinista körökkel. Ugyanis a rendezvényen ott volt magyar részről Novák Katalin családügyi államtitkár is - írja az Azonnali a beszámolójában. Összefoglalójukból kiderül, hogy Novák azt tanácsolta az olasz kormánynak - amelynek több legás minisztere is jelen van Veronában -, hogy vegyen példát a magyarról. Az államtitkár a sajtótájékoztató nagy részében a beszámolók szerint leginkább migránsozott, mint a magyar családvédelmi politikáról beszélt.

Érdekesség, hogy előadása annyira megosztó lett, hogy az Orbán-kormány népesedéspolitikáját dicsérő Avvenire katolikus lap is elhatárolódott Novák egyes kijelentéseitől. "Helytelen az az orbáni politika, amely a családpolitikát idegenellenességre használja fel: »A család nem lehet a nacionalista politika eszköze«, márpedig a katolikus napilap szerint magyar vezetés családpolitikáját "hasonlóan Kelet-Európa többi szuverenista politikusához" nacionalizmus és idegenellenesség határozza meg - fogalmaz lapszemléjében az Azonnali.

A portál azt is leírja, hogy az Öt Csillag kijelentette, hogy a konferencián elhangzottak nem képezhetik az olasz kormány álláspontját. Miközben a másik oldalon nem hivatalos támogatóként ott van a Liga által a kormányba delegált családügyi miniszter, valamint Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes az egyik díszvendég.

A putyinista program jelzőt azért is használják még az olasz ellenzéki vagy balos kormánypárti lapok, mert a konferencia egyik kiemelt meghívottja például Alexej Komov, aki a Szent Balázs Alapítványhoz kötődik: az alapítvány mögött az a Konsztantyin Malofejev áll, aki - noha az Európai Unióból ki van tiltva, itteni számláit be is fagyasztották - a szélsőjobboldali európai politikusok találkozóit szervezi. Jó kapcsolatokat ápol Le Pen Nemzeti Tömörülésével, az osztrák FPÖ-vel és a német AfD-vel.

Olaszországban az Öt Csillag és a Liga között már nőtt a feszültség, mind a két párt máshol keres magának szövetségeseket. Előbbi a jelek szerint vissza akar térni balos gyökereihez, utóbbi párt pedig Silvio Berlusconi pártjánál, a Forza Italiánál keres szövetségeseket.

Novák Katalin kormánytag jelenléte azért sem meglepő, mert a néppárti vita a politikus arról beszélt, hogy a májusi EP-választások után a Fidesz az EPP helyett a szélsőjobboldalon találhat magát szövetségeseket. Orbán és Salvini pedig kifejezetten jó kapcsolatban van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.03.31 12:20

@zana:
A főnököd "családtámogatási" programja:
1. Vissza kell vonni a "rabszolgatörvényt", mert ahol napi nyolc helyett tíz órát vagy öt helyett hat napot kell dolgozni, "ott nem lesz nagy gyermekvállalási kedv".
2. Meg kell hosszabbítani a kilakoltatási tilalmat és meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy kisgyerekes családokat fedél nélkül lakoltathatnak ki, erre törvényi garancia kell.
3. Számítson munkaviszonynak az otthonápolás, és legalább a minimálbért fizessék érte.
4. Legalább 50 százalékkal meg kell emelni a családi pótlékot, mert ez az a támogatási forma, ami mindenkihez eljut. Gyurcsány azt mondta, ezt utoljára az ő kormánya emelte meg.
5. Be kell tölteni az össze házi- és gyermekorvosi körzetet, és egy lépcsőben másfélszeresére kell emelni az egészségügyi dolgozók bérét, hogy csökkentsék az orvosok és nővérek elvándorlását.
6. Oktatási reform: felvételi keretszámok növelése, tandíj csökkentése vagy eltörlése.
7. Minimális közmű ellátást nagyon kis mértékben, de alanyi jogon mindenkinek ingyen kell adni. Gyurcsány szerint ennek alapvető emberi jognak kellene lennie.

No more, melyiktől várod a középosztály gyermekeinek megszületését?
A közműtől vagy az otthonápolási díjtól?
:D

A barnákról szól szinte az összes pont. Itt a környékemen már így is 80-90% az elsős barnák aránya, ezt akarjátok tovább növelni? 20 év múlva óriási gondok lesznek az átlagos IQ terén, mert ezeknek max 80-ra futja...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.03.31 12:11

@zana:
Még szerencse, hogy re qurva okos vagy és tájékoztatsz minket!
:D
Majomka...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.31 11:34

@susu69:
Novák Katalin maga a szélsőség, gusztustalanul szolgalélek Orbán irányában.
A kis Mussolni és kormánya hülye az egészhez. Benito bácsi sem tudott felmutatni semmit pedig ő is sok ki olaszt akart. Még a Fasiszta Nagytanács tagjai sem teljesítettek jól. Kései követője Orbán sem fog az olasz kis Benito még úgy sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.03.31 08:57

Hú de erőltetett egy iromány ez. :-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2019.03.31 08:55

@susu69: Mielőtt itt fröcsogné megnézhetted volna a programot. 29-én pénteken az 1 plenáris szekcióban a10:45és 12:00 közt volt Novák előadása itt a link, https://www.wcfverona.org/wp-content/uploads/2019/03/PROGRAMMA-CONGRESSO-FAMIGLIE-VERONA.pdf a 3.oldal.
A szombat 16:.00-ás az egy "beszélgető kör volt"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html