BUX
37862

Olaszország lezárja kikötőit - fenyegetőzött az olasz belügyminiszter

Olaszország lezárja a kikötőit, és a migránsokat kísérő segélyszervezetek hajóit sem fogja engedni kikötni, ha az EU nem ad több pénzt a fenntartásra, illetve nem dolgoznak ki tervet a legálisan érkező menekültek európai elosztására - fenyegetőzött az olasz belügyminiszter a jövő heti párizsi menekültkonferencia előtt.

Szabó Zsuzsanna, 2017. július 2. vasárnap, 12:14

Pozzallo kikötőjébe naponta tucatnyi hajó érkezik: a tengeren hánykolódó menekülteket segélyszervezetek gyűjtik össze. Olaszországba a menekültválság 2014-es kezdete óta félmillió ember érkezett. Tavaly rekordév volt, 181 ezer migránssal. Az ország EU nagykövete a héten azzal fenyegetőzött, hogy az EU vagy több pénzt ad, és kikényszeríti a menekültek elosztását az EU-n belül, vagy pedig az olaszok lezárják a kikötőket. Az olaszok jelenleg évente 560 millió eurót kapnak migránsellátásra, százmillióval többet, mint a görögök - derül ki a hirtv.hu cikkéből.

Dmitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos elismerte, hogy Olaszország hatalmas nyomás alatt áll, miután jelenleg déli irányból a migránsok többsége Olaszországba érkezik és hogy az országnak az eddiginél több forrást kell biztosítani.

Ehhez a biztos szerint egy állandó, előre meghatározott forrásban és összegben akarnak megállapodni, viszont Olaszországnak is reformokba kell kezdeni, hogy felgyorsítsák a kérelmek elbírálását, a deportálást vagy a továbbküldést.

Az olaszok szerint át kell alakítani a mentés rendszerét is, az embercsempészek ugyanis gyakorlatilag ingyen taxinak használják a nemzetközi segélyszervezetek járműveit. A menekültek túlzsúfolt csónakjait eleve csak a nemzetközi vizekig vontatják, hogy már ne afrikai felségvízen legyen, onnan pedig a segélyszervezetek úgyis kimentik, és saját költségen elszállítják a migránsokat Szicíliáig.